Усещането за корупция сред страните в Европейския съюз е най-високо в България, сочи изследване на организацията „Трансперънси интернешънъл“, което се провежда от 1995 г. От общо 180 държави по света, обхванати в проучването, нашата страна заема 77-о място с 42 точки. Гърция е с 45 точки, Унгария с 46 точки. Дания е отличника в ЕС и в света с 88 точки. Средният резултат за ЕС е 66 точки.

Дали не е някаква европейска конспирация против България тази класация? Не стига че сме били най-бедни, ами сме били и най-корумпирани, пардон, с най-изявено усещане за корупция. Питай някой на улицата що е това корупция и мнозинството ще отговори, че си е някаква далавера. Прави ще бъдат хората – в България корупция няма, защото от всичко българинът се опитва да е на далавера. Щото е тарикат, което по нашите ширини е положително качество, дар Божи. В Европа тарикатлъка не го разбират, бил отрицателно качество.

Завиждат ни горките, това е!

В тълковния речник корупцията е определена като продажност, поквареност на длъжностни лица, противозаконно използване на служебно или социално положение за получаване на противозаконна облага, най-вече пари, под формата на подкуп.

Този, който е съчинил определението за корупция, явно не е българин. Иначе не би го написал, защото сече до корен един от основните стълбове на съществуването на българското общество – далаверата, която отдавна е навлязла и в народния фолклор. Вицове да искаш.

Кой в България не е имал дискретен разговор на четири очи с катаджия? Дори и най-примерният шофьор да си, българските пътища са осеяни освен с дупки и с толкова много противоречащи си, понякога дори отхвърлящи природните закони и затормозяващи движението знаци, че почти винаги си в нарушение. Нали не мислите, че тези, които слагат знаците, са толкова глупави, че да не знаят къде какво слагат и какво махат? Знаят много добре и затова на катаджиите гюмето винаги им е на точното място, че да си докарат някой друг лев над заплатата, и те деца хранят. Кой говори за корупция, това си е просто социална далавера, при тези ниски заплати. А и в България сме широко скроени. Кой служител от Пътната полиция би допуснал българин да влезе в затвора заради шестнадесет километра над разрешената скорост? Никой, разбира се, но британската депутатка Фиона Онасаня е изпратена в затвор за три месеца, след като отказва да признае, че е карала с превишена скорост и се е опитала да заблуди органите на реда, като казала, че брат й е карал автомобила.  

Българинът обича детето си и затова в последните години не са малко отговорните родители, които отказват да ваксинират децата си с тъй опасните задължителни ваксини. Но, детето трябва да тръгне на детска градина, където се изисква писмено потвърждение за направена ваксина против морбили. Е, такова незначително препятствие тарикатът го преодолява в движение. Лекари издават бележка – за по-бедните срещу двайсет лева, за по-богатите срещу петдесет лева, че ваксината е правена, но без да е направена. Това не е корупция, това си е далавера, дори човеколюбие, с което се надхитряват гадните общински власти. Ама че от морбили се умира, ако не е направена ваксината, че може и епидемия да плъзне... тарикатът е сигурен, че него Господ го пази.
В България имало осемстотин хиляди инвалиди. Много е – както и да го броим, но и не вярвам някой да вярва, че всички те са инвалиди. Пред нашата кооперация има инвалидно място. Имам бегъл спомен, ако не съм сънувала, че е спирала само една скромна кола, от която е слизал човек с очевиден физически недъг. То са едни мерцедеси, някои с дизайнерски тунинг, беемвета, джипове, дори ягуар с джанти със спици. Една такава джанта струва колкото малка кола на старо. Здрави хора заради далаверата на болни ги правят, за да изтръгнат малка облага от тази мащеха държава, защото животът в България е тежък. Как да не се възмутим, че били арестували председателя на ТЕЛК в Ловеч за вземане на подкуп, че и ятака на тази лекарка, който уреждал взимането на подкуп и неправомерното издаване на ТЕЛК решения, арестували. Бива ли така, на добротворците лекари маслото върху филийката да отнемат. Според прокуратурата, МВР и НОИ всяка година в България се изплащат стотици милиони левове на здрави хора, които получават инвалидни пенсии. Кой казва, че това е корупция? Не, алтернативно социално подпомагане е!

Дойде време българската бойна авиация да се модернизира и усещането за корупция сграбчи сърцето ни, колкото и да не разбираме от самолети. Президентът лобира за „Грипен“, нищо че преди да стане президент, твърдял, че F-16 били най-добрите. Толкова настоятелно лобира за шведските самолети, че в общественото пространство остана да виси въпросът без отговор – колко е получил. Правителството се съобрази с комисията по избор на самолети и тръгна на преговори със САЩ. „Предложението за изтребител F-16 беше триумф на лобизма“ – заклейми президентът Радев правителството и едва ли не го обвини в корупционна далавера. В общественото съзнание се затъркаля усещането за корупция на най-високо ниво. Има ли я, няма ли я – редовият гражданин ще си остане само с въпросите.

Домашното насилие в България е проблем по-рядък, отколкото е в Европа, но все пак го има. И жени, и мъже са обект на домашно насилие, но за да го докажат в съда, им е необходимо съответното медицинско освидетелстване. Ако си мислите, че лекарят го издава на мига, след като е видял изтормозения пациент, ще сбъркате. Този документ някои лекари го издават срещу солидна сума. Това не е подкуп и корупция. Това си е чиста далавера, в която лекарят взима една мъничка част от хипотетичната бъдеща голяма сума, която по-често пребиваната жена би могла да получи след многогодишна съдебна епопея. Ако...

Съвсем логично е в България да има само усещане за корупция, докато в другите държави и от корупция страдат. Ще преглътнем гордо факта, че са ни поставили в челото на тази недостойна класация, хвърлила петно върху чистата душа на честния българин, за когото далаверата е естествена част от живота, еволюционно достижение, неразбираемо за много други народи. Кой освен нас, българите е способен да разбере проникновената житейска философия на шопа – „И без пари да ми дават, я па че краднем“. Така ще си останем – неразбрани. Добре поне, че съдилищата в България със своите решения доказват, че у нас корупцията е чужда на народа и той не я разбира. Народе????

През март 2018 г. неправителствената асоциация „Форум“ представя пред гражданския съвет към ВСС своя анализ върху съдебни решения на делата от обществен интерес срещу съдии, кметове, шеф на агенция, министри, областен управител, прокурори. По всички тях има или оправдателни присъди, или най-много условни.

Изключение прави една ефективна присъда за прокурор по обвинение за подкуп и няколко присъди на двама бивши депутати от ДПС за престъпление по служба.

Когато подсъдим за подкуп е магистрат, защитната версия винаги била една и съща – не се получава подкуп, а се връщат дадени назаем пари, при което съдията се оказва „натопен“ от своя длъжник. Авторите са се натъкнали на абсурдни правни казуси, заради които се стигало до оправдателни присъди. Например областен управител е оправдан заради непознаване на конституцията. Кмет е оправдан по дело за незаконно строителство заради малозначителност на щетата, която била само 365 358.86 лв... Както казваше баба ми, държавата е малка и всички като свински черва са се оплели.

Същото, но с други думи споделя през август 2015 г. Родерик Мур, временно управляващ посолството на САЩ в София: „Сред българските граждани има усещането, че съществува една класа от политически свързани хора, които на практика са над закона. Ако това е вярно, значи съществува много голям проблем. Това подрива способността на вашата страна да се справя с корупцията. Всяка година в САЩ има над 1000 дела за корупция на всички нива на управлението.“

Премълчава обаче дипломатът колко са завършили с осъдителни присъди, а в България разбрахме, че имало ефективно осъден един прокурор, което съпоставимо спрямо населението на Щатите е даже много, планът е изпълнен. А на всички ония, надяващи се да видят осъден за корупция по високите етажи на властта в родината ни, ще кажа да не бъдат толкова наивни. Не случайно „Приказка за стълбата“ от Смирненски е родно творение. Колкото по-нагоре към облаците на политическия, социалния и материалния връх растеш, толкова по-чист, по-невинен, по-честен, по-човеколюбив ставаш.

За далаверата, както ние разбираме корупцията в България, колкото и да пишем, все ще си остане нещо неизказано и ненаписано, вероятно от неудобство. Изненадана съм, че по усещането за корупция, което не отразявало нивото на корупция в държавата, сме на първо място само в Европа. Би трябвало да гоним челото на планетата, защото нашето общество се е изградило, самовъзпитало и завещавало на поколенията умението да намира начин за далавера, за корупция дори там, където и на най-големия чуждоземен измамник не би му хрумнало. Това сме ние и ще продължим да бъдем такива – некорумпирани далавераджии, а на натъманените статистики кой им вярва, те са конспирация на българофобите.