Само след седмица е традиционният благотворителен Виенски бал в София. За деветнадесети път балните рокли, класическата музика и валсът ще превърнат събитието в едно от най-важните за годината.

Всяка година още от далечната 1814 г. серията Виенски балове са най-чаканите събития за годината. Те започват през ноември и завършват с началото на великденските пости. За тези няколко месеца се провеждат над 400 бала, като в Австрия всяка професионална гилдия има свой бал. 

Да пази австрийските традиции у нас има за задача посланикът на Австрия в България – Нейно превъзходителство Андреа Вике.

„Най-хубавият бал е оперният бал, който е в края на сезона. Това е една истинска приказка, едно много красиво събитие и за целта цялата опера се преобразява. Затваря се оркестрината, махат се седалките и тя се превръща в бална зала. Откриването на баловете всяка година се прави от различно танцово училище, което подготвя така наречените дебютанти и дебютантки, които са облечени в дълги бели рокли, а младите мъже – в черни фракове. През цялото време свири оркестърът на Виенската държавна опера. Идват хиляди хора да танцуват валс”, разказва Андреа Вике. 

У нас вече 19 години Виенският бал в София се провежда през февруари и целта му не е само да забавлява. Събитието има и благотворителна цел. Тази година ще се събират средства за подпомагане на сдружение „Асоциация Аутизъм” и Университетска болница по ортопедия в София.

И въпреки че до бала остава само седмица, съпрузите Кристиян и Таня Скрински още не са избрали тоалетите си. Те ще бъдат гости на бала за девети пореден път. Всяка година старателно избират рокля и смокинг, стремят се да имат общ елемент, но смятат, че не безупречният външен вид е най-важното на подобно събитие, а каузата.

„Смятам, че суетата прекалено много ни е завладяла, а трябва да показваме малко повече човешкото. Да, трябва да спазим дрескода, да сме облечени подходящо, защото това е нашата визитна картичка как изглеждаме, но е важен поводът, за който сме се събрали да бъдем полезни”, посочва Таня Скринска.

„Изцяло организаторите са се опитали да пресъздадат и атмосферата на Виена. За това допринася музикалната програма, готвачите, които идват специално от Виена, танците, дебютантите, които изпълняват валсовете, те са предварително подбрани на кастинг от елитни гимназии и атмосферата е доста автентична”, отбелязва Кристиян Скрински. 

За да се представят дебютантите наистина перфектно в своя първи танц, в продължение на 4 месеца хореографката Ваня Рошкова ги учи на валс и полонеза. 

„Да има в София Виенски бал е едно голямо обогатяване, защото наличието на бал и в България е израз на връзките между двете страни. Ние имаме много общо неща, като се започне от любовта към музиката, танца, тази любов, която всички българи имат към танца и към народните танци, разбира се, също намират израз в организирането на такива танцови забави”, заявява Андреа Вике. 

И въпреки че акцентите около Виенския бал често са върху роклите, танците или храната,  само миналата година сумата събрана за благотворителната кауза беше 30 000 лева.