На 1 юни 2024 г. за единадесета поредна година се проведе тържествената церемония по награждаването на победителите и отлично представилите се участници в двата национални конкурса, организирани от Ордена на рицарите тамплиери на Йерусалим – Велик Приорат България за детска рисунка „Рицарят в мен“ и за литературна творба „Рицарска постъпка“.

За девета поредна година двата конкурса са включени в Националния календар на Министерството на образованието и науката за извънкласни дейности.

Рицарят като символ и пазител на доброто. Рицарят като воин в името на справедливостта и светлината. Рицарят като личност, съчетаваща в себе си чистите и непреходни във времето морални ценности. Сила и смелост, достойнство и чест, любов и милосърдие. Героизъм и мечтателност, благородство и преклонение пред дамите, защита на онеправданите и помощник на слабите, щедър и човечен – това са качествата, които притежава всеки рицар на духа, меча и перото, всеки човек и те са стожерите, на които се крепи светът.

Всички тези идеали са намерили израз в творбите на участващите в двата конкурса. Ученици от цялата страна пресъздават своето виждане и усещане за рицарството, за непреходните ценности в днешния свят, дошли от миналото и свързващи ни с бъдещето.

През учебната 2023/ 2024г. в „Рицарска постъпка„ се включиха училища от четиринадесет области с над 4200 рисунки, а в „Рицарска постъпка“ – три области с тридесет прекрасни литературни творби. Българските училища от Виена, Австрия и Барселона, Испания също имаха свои представители и спечелиха отличия.

Н. Пр. ген. м-р Румен Ралчев, Велик Приор на Велик Приорат България поздрави всички участници, пожела им още много успехи и благодари на директорите на училищата  и учителите по изобразително изкуство за тяхната неуморна дейност за развитието на нашите деца.

Поздравителните адреси бяха множество, сред които от д-р Янка Такева, председател на СБУ и Велик офицер към Ордена, д-р Ваня Кастрева началник на РУО гр. София.

Прекрасните песни и танци на талантливите възпитаници на Националния дворец на децата, традиционен партньор на събитието бяха възнаградени с продължителни аплодисменти. 

Победителите в двата конкурса получиха парична стипендия, медали и грамоти. В края на празненството командерия „Княз Борис Първи“, организатор на събитието направи своето традиционно парично дарение на Националния дворец на децата. Таня Досева, директор на НДД, награди с диплом за принос в развитието на детското творчество Великият приор ген. Румен Ралчев, великият офицер д-р Юлия Николова и Светлана Тилкова, командер на командерия „Княз Борис Първи“.