Автор: Светлана Тилкова-Алена

Годината на Черния воден заек започва на 21 януари 2023 година в 22.53.09 ч. българско време и продължава до 10 февруари 2024 година.

Заекът управлява часовете от 05.00 ч до 07.00 ч.

Отговаря на пролетта и месец март.

Елемент: Дърво.

В противоречие на своя земен елемент съответства на зодиакален знак Риби.

Отмина годината на Водния тигър. През 2022 година и ние, българите, и народите, населяващи сушата на планетата Земя, изявихме най-агресивната си, зла, завистлива, отмъстителна и първична същност.

Живяхме в пълно противоречие и съзнателно противопоставяне на изискванията на Тигъра и на Венера, управителя на годината съгласно класическия зодиак. Посяхме семената на злото, но мечтахме да ни споходи доброто. Но зло семе зла реколта дава и тя ще ни храни и в предстоящите години. Сами заложихме трудностите и изпитанията в близкото си бъдеще, пренебрегвайки повелите на Тигъра, които едни удобно забравиха, а други добре помнеха, но живяха със самочувствието, че са избраници, неподвластни на общото влияние на този зодиакален знак. Е, животът на „избраниците“ не им дари по-малко несгоди.

През отминалата година на Венера мнозина от нашите сънародници отново доказаха правотата на мъдростта, че и Боговете са безсилни пред човешката глупост, и вместо да стабилизираме доброто, ние укрепихме и заякчихме злото и негативите в делника и отношенията си. Гласуването с емоция, но без мисъл продължава да съсипва България. Мнозина са готови да предадат род и родина, и душата си да продадат, само и само да припечелят някой лев, без да се трудят, но да угодят на изедниците, които съсипват държавата. Предателството във всички сфери на живота, дори и в личния, се оказа водещо през цялата отминала година на Черния воден тигър.

Не бяхме подготвени за природни бедствия, по-често породени от нашето безразсъдство и безотговорност, предизвикващи умишлени пожари, земетресения или наводнения. Агресията на природата спрямо нас, хората, беше видима. Но заслужена и за пореден път неосъзната!

2023 е година на Черния воден заек (котка)

В третата десетдневка на януари стъпваме в годината на Черния воден заек (котка) и ще сме подвластни на неговата двойствена същност, която е чакала 60 години своя ред, до края на първата десетдневка на февруари 2024  г.

Заекът е олицетворение на целомъдрието, предпазливостта, плодовитостта, но и на страха от собствената сянка. Той ни „дарява“ и „ощетява“ с характеристики, които с различна сила оказват влияние на всички хора. Затова и основните задачи на всеки през годината ще са свързани със съхраняването на неговото здраве, безопасност и благополучие, независимо дали е роден в година на Заека (Котката), или е подвластен на някой от другите знаци в източния зодиак. В годината на Черния воден заек ще изпитваме потребността да търсим истината, както в индивидуален, така и в глобален план, свързана с оцеляването на човека и на човечеството. Съзнателно ще се търсят решения, които да не позволят преминаването на онази граница, след която сигурността за оцеляването на земните хора става химерична.

В годината на Заека са изявени интелектуалните стремежи, потребността от духовно развитие. Ще се стараем да бъдем впечатляващи и дълго помнени на светски събития, но в същото време ще се стремим да си осигурим спокоен живот без особени сътресения, с минимални въображаеми и действителни опасности. През цялата година е характерен стремежът да сме в добри отношения с хората около нас заради постоянния страх да не си създадем врагове, които да ни наранят или дори унищожат, което може да се случи неочаквано и непредизвикано заради липса на разбиране към казаното от нас. Тези черти на Заека формират обществени нагласи на незаинтересованост какво се случва извън прага на дома. Мисленето ще е – колкото повече не ни интересува какво се случва около нас, толкова по-защитени сме от опасностите на суровия и жесток живот.

През годината изявата на интелекта, знанията, опита ще бъде търсена при всеки възможен повод. Дори по-затворените хора ще участват без колебание в обществени дискусии, ще изказват мнението си с лекота и по-важното – ще бъдат чути. Съветите на знаещите и можещите ще бъдат търсени, стига да не се свеждат единствено до лични облаги, а да носят обща полза. Положителна страна в нашето и в поведението на останалите хора е, че ще си казваме мнението прямо, без уклончивост, но в същото време ще се стремим да съхраним спокойствието и сигурността в своята безопасност, като си затваряме очите пред наболял проблем, ако не ни създава преки негативни емоции и вреди. Заекът е умел бизнесмен и вещ по финансовите въпроси и ни помага да успяваме в печеленето на пари, а също и да сме добри професионалисти.

Интересен е фактът, че много политически лидери, без значение каква оценка си дават на своето управление, ще бъдат принудени да признаят грешките си през 2023 година. Далеч по-трудната им задача е да ги поправят, но за мнозина от тях това ще е по-скоро в сферата на пожеланията. През годината дори и за летящите из облаците на собствените си представи за живота идеалисти-оптимисти ще стане ясно, че на планетата тържествуват и господстват злото, егоизмът, нетърпимостта към околните, особено към неудобните интелектуалци. Тази непоносимост ще избликне и породи опасно напрежение и в семействата, в които съжителстват хора с различен интелект, или брачните партньори са на различно интелектуално ниво.

В опита си да избегне дори опасностите, родени от неговият страх, Заекът се опитва да поддържа добри отношения и да избягва конфликтите. Тази предпоставка за разбирателство преди всичко в професионален план нерядко ще бъде проваляна заради крайно изострената чувствителност, с която Заекът зарежда всички хора през 2023  г., причина за нетърпимост към отправената критика. Ще полагаме огромни усилия да избягваме неприятностите, но ако не сме предпазливи, често ще се оказваме в центъра им, защото сме ги предизвикали сами.

Приключване на приятелства, но не заради конфликти. В годината на Заека мнозина ще обърнат гръб на отколешни свои приятели, с които вече не принадлежат към една и съща среда и се движат в различни обществени или професионални кръговете. Моят съвет е да си съхранят приятелствата, защото не се знае кога отново ще са им необходими. Ако днес си на върха на житейското колело, утре може да се окажеш на дъното му, а истинското приятелство не би трябвало да е подвластно на Съдбовните повратности.

През тази година ще изживяваме болезнено разочарованията, но и ще ги преодоляваме по-бързо. Дългото страдание не е присъщо на бързото време, в което тече животът, когато е във властта на Заека.

В политически план, на родно и международно ниво дипломацията и спокойните разговори ще заемат водещо място, а насилието ще отстъпи на по-задна позиция. Водещ през годината е разумът. Действията ни ще са основани на мъдростта на предците ни, но не и в личен план, където отново сме впечатляващо безотговорни, което е предпоставка за скок на престъпността.

В личния живот сме променливи. Ще се стремим към красивото в живота, но често ще получаваме грозното и отблъскващото. Несемейните ще се влюбват и ще флиртуват, докато не срещнат подходящата половинка и не преценят дали са готови за брак. Покрай многото чувства и страсти може и да забравят, че търсят голямата любов, и да не я разпознаят, когато я срещнат. Обожатели ще има в излишък, както и при семейните, но ги съветвам да не прекаляват с флиртовете и изневерите, за да не се окажат самотни и обезверени от съсипания си стабилен брак. Характерна за Заека е плодовитостта. Предупреждавам, че многото флиртове, връзки и „неангажиращи“ изневери ще изненадат неприятно не един и двама с нежелана бременност.

Годината на Заека започва на 21 януари 2023 година в 22.53.09 ч българско време и съгласно неговата повеля всеки, който я посреща, нека го направи само с най-близките си хора. Заради Заека и Котката при посрещането на тяхната година месото на трапезата да е само риба, любимата храна на Котката, а тази на Заека да включва ястия от зеленчуци.

Ако децата ви обичат домашни любимци, на този празник можете да им подарите освен традиционните фигурки на Заека и Котката и животни – коте или зайче, които ще им донесат неочаквана радост.

Цветът на годината е виолетовият.

От нас зависи годината на Черния воден заек да е спокойна и да въздъхнем с облекчение в нейния край. Ако сме водили битки, сега може да се оттеглим, да ближем раните си или да се радваме на победите си.