Автор: Светлана Тилкова-Алена

Годината на Зеления дървен дракон започва на 10 февруари 2024 година в 00.59.03 ч. българско време и продължава до 29.01.2025 г.

Драконът управлява часовете от 07.00 ч. до 09.00 ч.

Отговаря на пролетта и месец април.

Елемент: Дърво.

В противоречие на своя земен елемент съответства на зодиакален знак Овен.

Отмина годината на Заека, който е олицетворение на предпазливостта и на страха от собствената сянка. Заекът ни „дари“ и „ощети“ с характеристики, които с различна сила повлияха всички хора – от природни бедствия, пожарища, всепомитащи водни стихии, смъртоносни земетресения, нестихваща и изпълнена със страдание за някои, но желана от други война. За поредна година и ние, българите, и народите по Земята, изявихме най-агресивната си, зла, завистлива, отмъстителна, първична и рушителна същност.

Въпреки стремежа ни да си осигурим спокоен живот без особени сътресения, да сме в добри отношения с хората около нас заради постоянния страх да не си създадем врагове, които да ни наранят или дори унищожат, множество бяха ситуациите на непровокирана агресия, безпричинна жестокост, увеличаване на битовите убийства и жертвите на пътя.

Изявени бяха обществените нагласи на незаинтересованост какво се случва извън прага на дома. Мисленето на хората беше – колкото повече не ни интересува какво се случва около нас, толкова по-защитени сме от опасностите на суровия и жесток живот. Така в желанието да премълчаваме, да се затворим в себе си, та вредата на негативизма да не ни докосне, сами се стоварихме в тъмата на нищото, спънали се в привидно невидимо камъче, и си причинихме жестоки травми. Много труден ще е излазът от Мрака отново в Светлината, а в годината на Сатурн няма да бъде по силите на мнозина.

Годината на Заека не беше спокойна и не можем да въздъхнем с облекчение, че приключва, защото последиците от нея ще бележат живота на човечеството и в бъдещите 12 години.

В политически план обратите в България се оказаха катастрофални, но и наказателни заради безхаберието на народа и на избирателите на партийните формации, които да ни управляват, мнозина от които приеха лъжата за истина, а родината ни от де юре суверенна държава без война се превърна де факто в колония, подложена на културен и икономически погром.

Ето какво очаква знаците от източния зодиак през 2024 година:

Навлизаме в годината на Зеления дървен дракон, носител на успехи във всички сфери на живота ни, стига да се съобразяваме и подчиняваме на неговите изисквания и да не го принуждаваме да ни наказва с изгарящия си и всепомитащ огнен дъх. Смиреното ни поведение и умението да се възползваме от добрите възможности ни позволяват да поставим градивно ново начало, да създадем семейство или собствен бизнес. Драконът е символ на мощ, на успех, на процъфтяване и активност, както и на край на застоя. Притежава въображение и любвеобилност. Вглъбява се във всичко, което прави, ражда нови, полезни идеи. Драконът е мислител, деятел и отдаден на работата си.

Зеленият дървен дракон е приветлив, високоинтелигентен, сговорчив, стига поведението ни да е правилно и да не сме агресивни в думи и дела. В противен случай е огнедишащ изпепеляващ унищожител. Драконът винаги знае кога да направи крачка напред и я прави без колебание в най-подходящия момент. Нетърпението му е чуждо, умее спокойно да изчака подходящото време, за да си гарантира успеха. Не е припрян и напорист в думи и действия. Умее да разбира хората и да вниква в проблемите им, дори да подаде ръка, ако му е поискана, но никога с непоискано добро – има какво да научим през 2024 година от Дракона в това отношение. Обича да обяснява, говори много, до степен да стане досаден, ако усети, че не е разбран.

Не се притеснява да критикува, дори и ако обиди някого, но самият той е изключително обидчив. Такива ще бъдем и всички ние, повлияни от неговата година. Стреми се да има запазено място под светлината на прожекторите, да е обект на постоянно внимание. Притежава огромна енергия и може да работи до изнемога, затова и хората, родени под неговото влияние, а отчасти и всички останали, ще променят начина си на живот и ще са по-целеустремени. Инертността ще бъде потисната. Претърпим ли провал, ще съумяваме бързо да се изправим и да продължим нататък.

Драконът често попада в трудни ситуации, защото е идеалист и винаги преследва съвършенството. Иска да има и да постигне най-доброто, компромис в това отношение не прави. Тази е причината да изисква и от себе си, и от околните, но за да постига целите си, е готов да се раздаде докрай.

Годината на Дракона ще ни донесе смесица от изживявания – радостни мигове, невероятни възможности за развитие и себеизява, но и не малко драми. Природата отново ще ни мъсти с наводнения, огнени стихии и разрушителни земетресения, споходили ни с един удар с опашката на Дървения дракон, олицетворение на природата и нейните обитатели, различни от нас, хората, ако не сме си научили уроците и през предходната година на Заека сме били зли експлоататори, агресивни към планетата Земя човешки същества.

Годината на Дракона ще донесе не малко промени на световната политическа сцена. Ще паднат държавни лидери, ще се промени статуквото на много държави, ще имаме възможност да заемем ново място в европейското семейство, не задължително по-добро от настоящото. Ще се появят нови влиятелни фигури, които ще променят мисленето на хората и ще ги тласнат към себеизява заради оценката на техните лични качества, а не чрез завоюваното статукво и корупция. През годината последиците от глобалните световни събития ще окажат влияние и върху България, при това не в позитивно отношение, все още е рано за излизане от кризата.

От годината на Дракона зависят следващите 12 години от живота ни. Тя ще е поредната важна и преломна година в икономическото развитие на човечеството и на България, но дали развитието ще е възходящо или деградация, зависи от политическото управление на държавата.

Всички, които имат смелостта да развиват свой бизнес, са орисани на успех, защото Драконът цени и уважава смелите и уверените, целеустремените и амбициозните, които не се страхуват от новото. Все пак да не се забравя, че успехът и постиженията даром не идват. Признанието ще съпътства творците във всички сфери на изкуството.

Драконът не е егоист и ще позволи положителното, постигнато на едно място, да бъде споделено с всички хора по света. Нуждаещите се няма да бъдат оставени в беда, а милосърдието и хуманитарната помощ ще заемат по-значимо място в живота на човечеството.

Годината като цяло ще донесе промени, водещи до дългосрочно развитие. Дарява неочаквано големи възможности на всички, които са готови да уловят мига. Добра е за сключване на брак и за зачеване на деца. Ще се радваме на своята самостоятелност, на личната си свобода, дори и в личните отношения, която обаче не е следствие от хаоса в обществото.

Несемейни може да решат да създадат семейство в по-ранна възраст. Съветвам ги да не рискуват, защото въпреки позитивите на годината на Дракона личните им Съдбовни бариери за сключване на брак няма да са паднали. Така предизвестяват развода си. Жените знаят какво искат и ще подхождат целенасочено към всичко. За тях няма маловажна цел, независимо дали е емоционална или професионална. Ще бягат от рутината и ограниченията. Мъжете ще усетят засилено влечение към спорта, пътешествията, интересните кътчета по планетата, където обичат да ходят сами, а не с туристическа група, но е добре да не забравят семейството си, ако са го създали.

Драконът от източния зодиак орисва на спокойна и градивна година, стига да спазим неговите изисквания, което би могло да успокои поне малко очакваното през 2024-а, годината на Сатурн и кармична разплата.

На 10 февруари при посрещането на годината на Дракона украсете дома си с ярки цветя и бляскави украси, различни от тези за елхата. Драконът обожава красивите вещи. Пригответе ястия от месо, може да е пилешко, пуешко или свинско, не пропускайте на масата да сложите ябълки – печени с мед и сметана или приготвени като покритие на сладкиш, различни салати и ордьоври.

Най-важното е да не забравяте, че доброто настроение, добрият тон на празника, красивите думи, изречени към околните, дори обяснението в любов отварят пред вас широка магистрала към успешна година, подвластна на Зеления дървен дракон.