Автор: Светлана Тилкова-Алена

Годината на Черния воден тигър започва на 1 февруари 2022 г. в 7.46 ч българско време и продължава до 21 януари 2023 година.

Тигърът управлява часовете от 03.00 ч до 05.00 ч.

Отговаря на зимата и месец февруари.

Елемент: Дърво.

В противоречие на своя земен елемент той съответства на зодиакален знак Водолей.

Отмина годината на Металния вол. Спря градивното развитие на България, загърбихме търпението и разума, високите цели превърнахме в пропасти. Спокойното и добронамерено общуване, към което Волът подтикваше, се превърна в агресивни сблъсъци и омраза, съсипващи психиката на хората и тласкащи ги към вредни за тях, околните и обществото действия. Насилието между хората, завършващо с отнемане на живот, се увеличи до отдавна забравени нива. Катастрофите с жертви достигнаха незапомнени висоти. Праволинейността на Вола се трансформира в агресия с един враг – управляващата десетилетие партия. Нейното унищожение се превърна в цел, но без градеж впоследствие. Уединението, което би ни спасило бързо от вируса, липсваше заради целенасочено хвърленото в заблуда мнозинство, че вирус няма и е измислица. Насажданото отрицание и неверието доведоха до смъртта на мнозина. Уважението между хората изчезна, сякаш всички се превърнахме в свирепи първобитни същества, които не чувстваха, не виждаха, не усещаха, а съпричастието изобщо спря да съществува. Това, в което се убедихме, беше, че годината на Вола изяви потискани, нелицеприятни и недвусмислено негативни качества, особено желанието дори в безличните, инертни и посредствени, но агресивно напористи хора да властват над околните, пряко и подмолно. Кармата, която мнозина сътвориха, носи бързо Съдбовно наказание заради своето ускорено движение, а тези, които получаваха наказанието си ежедневно, виняха и продължават да винят злата Съдба, вместо да се вгледат в себе си.

2022 е година на Черния воден тигър?

Черният воден тигър, който ни повлиява съгласно източния зодиак на всеки 60 години, е привидно открит и дружелюбен по характер, но в неочакван момент показва нокти и зъби и е способен да бъде безкомпромисен, дори жесток в амбициите и стремежите си. След 1962 година, когато сме били в негова власт, сега отново ни спохожда с добрите и лошите си качества.

Тигърът е носител на много и разнообразни интереси, авантюрист, готов да се впусне в опасни пътешествия и рисковани начинания само за да задоволи стремежа си към новото, неизвестното, дори и като върви по ръба на бръснача. Винаги добронамерен, готов да помогне, изключително интелигентен и изпълнен с жизненост.

Негативно качество е неговата нерешителност, когато е в критична ситуация и се чуди дали да премълчи, или да нападне с цялата си агресия. Умее да постига целите си, да убеждава околните в идеите си. Въображението му го превръща в даровит интелектуалец, писател или научен корифей.

През 2022 година такива ще бъдем всички и особено родените в година на Тигъра, когато съгласно източния зодиак той властва над Съдбата ни. От една страна, ще се радваме на уважение и признание. От друга, заради собствените си действия мнозина може да се окажат преследвани и нещастни заради нежеланието да приемат знанията на другите хора и да унищожават в пълния и преносния смисъл всеки по-можещ, та дано да блеснат и те поне мъничко, макар и с отразена светлина. Ето защо през цялата година ще бъдем подвластни на промени, често неочаквани, но и не малко предизвикани от нас самите, от сътресения в политическия живот, от развръзка на конфликти до започване на нови.

През годината на Тигъра правилото е да не бъдем нападателни, агресивни, импулсивни в началото на начинание, отношения, ситуация, за да не се окажем без сили и безпомощни в тяхното развитие и край, без шанс да се изправим бързо и да продължим напред. Колкото по-посредствени са политиците, които ни управляват, толкова по-изявени борци за правдини и справедливост ще бъдем. Комбинацията на Венера с годината на Водния тигър е пагубна за опитите за измамно управление на държавата и в един момент, неочаквано за тях самите, вредителите ще си отидат немили-недраги и ще се чудят къде да се скрият от агресията на потърпевшия български народ. Въпреки доверчивостта си мнозина, заради насъскване и вървеж в погрешна посока, ще се окажат използвани и изоставени. А такива хора са много по-крайни в мъстта си.

Противопоставянето е изявено до гротеска, за всичко и срещу всеки. По този начин търсената полза се превръща в общонародна вреда. Привидно безразсъдната смелост, каквато притежава Тигърът, ще ни донесе множество беди и катастрофи в пряк и преносен смисъл, ако се впуснем заедно с развилнелите се тълпи, без да знаем какво се случва, само защото са ни повлекли и сме решили, че е по-добре да сме част от тях. Ще спечелим, ако съхраним своя индивидуализъм и разсъждаваме с разума, а и с помощта на чувствата си, които през тази година може да са хармонични въпреки трудностите. Само ако сме мислещи хора, ако не отхвърляме полезната критика и разумните съвети, успехът ще бъде с нас. В противен случай, ако продължим да се противопоставяме винаги и на всичко, дори и на това, което е в наша полза, сами ще си бъдем виновни за провала в живота.

Заради негативното влияние на годината на Тигъра, ако някъде трябва да бъде предизвикан конфликт, задължително в дъното му ще стои и представител на знака Тигър. Те са силни и са винаги на бойното поле.

Почти всички представители на знака се насочват към професии, които са свързани с напрежение, противопоставяне и риск. Най-често представители на знака, не само мъже, а и жени, ще намерим сред инженерите, автомобилните състезатели, военните, предприемачите, сред скандалните политици, които, родени в знака Тигър, ще бъдат и най-яростните защитници по въпросите на планетарните проблеми, на природата, както и на човешките права, защото за тях важи принципът или всичко, или нищо. През годината на Водния тигър и родените в останалите знаци от източния зодиак също са подвластни на този борбен принцип, но без гаранцията, че ако не бъде притъпено неговото негативно влияние, мечтаната полза няма да завърши като провал.

През годината на Тигъра имаме възможност да печелим добре, но само ако не очакваме да получим всичко като дар от Съдбата. През година на Тигъра учените ще създадат нови технологии, но и нови страховити с мощта си оръжия. Животът на човечеството става все по-уязвим. Властимащите са длъжни да разчитат правилно знаците на Съдбата, за да не допускат унищожителна агресия сред хората, която може да прерасне в междуетнически сблъсъци. Много по-често от обичайното ще са случаите на физическа саморазправа, на самоубийства, битови и политически убийства по цял свят. Военни действия ще стихват, но ще бъдат разпалени нови войни. Напрежението, агресията, насилието, а не спокойствието са характерни за годината. Природните бедствия ще са множество, но по-често породени от нашето безразсъдство и безотговорност както умишлените пожари, земетресенията, наводненията.

През годината на Тигъра в материално отношение, въпреки привидно затихващата финансова криза, може да се окажем пред сериозни проблеми в банковата система по света, която повлиява и България, независимо че сме във валутен борд вече 25 години.

При хората, родени в Тигър, има важна формираща характера им особеност и тя е през коя част от денонощието са се родили. Нощните Тигри са по-приветливи и по-дружелюбни от дневните. Дневните са нервни, напористи, дори нагли. Родените през нощта обаче са по-уверени в силата си и знаят, че рано или късно плячката им няма да се изплъзне. При дневните нерядко демонстрираната мощ е самоцелна и плячката се спасява.

Представителите на тази зодия са смели, дори прекалено. Влюбени в риска, това е тяхното слабо място, трябва да се опитат да бъдат по-уравновесени и по-разумни, да се научат добре да обмислят действията си, но пък кой ли Тигър, особено в годината на Водния тигър, би останал спокоен в неспокойното подлудяващо време, в което живеем, при това не преди 60 години, през 1962, а в 21-ви век. Всички трябва да бъдем внимателни в думи, дела, начинания, отношения, защото влиянието на годината на Водния тигър няма да пощади ничия непредпазливост. Триумфът лесно ще се превръща в катастрофа.

Само от нас, от неразумните ни или разумните ни действия, от неумението или умението да разчитаме бързо и с разума си Съдбовните знаци зависи дали ще изживеем една година на спокойствие, хармония и мир или ще бъдем подвластни на войни, нападения, агресия и смърт.