На 28 юни в сутрешния блок на бТВ темата за Змиеносец и коя е забранената зодия беше започната, но краткото време не позволи да бъде довършена. Предлагам ви пълния текст.

Мине не мине година, и Змиеносецът пак тръгва на шества по Земята с многократно проверената вяра, че късата памет на хората ще е забравила предходната му изява под светлината на човешкото любопитство. А ако НАСА се е произнесла за „зодия Змиеносец“ и как трябвало зодиакалният кръг да се променя, при това с 13-а фатална зодия, и това засягало почти 90 процента от хората, как да не повярваш? А когато четеш информацията от първа ръка в „Космополитън“ на английски, библията на всяка модерна и преуспяла жена... или на домакинята, мечтаеща да бъде част от недостъпния за нея свят на известните, нима би се усъмнил във верността на написаното? По-наивните хукват към личните си астролози да им преизчисляват зодията и некоректните от тях без съмнение се възползват от възможността да заработят някой лев, евро, долар. Тесногръди учени подскачат в транс и екзалтирано припяват: „астрологията не е наука, астрологията не е наука, колко сте наивни и прости вярващите в суеверия, след като съзвездията са човешка измислица и не съществуват, следователно и зодиите не съществуват.“ Великодушно прескачам мисловната нищета на човека, родил този научен бисер, в който верността на повърхностната логика няма никаква допирна точка със същността на астрологията. Далеч по-интересно е защо НАСА отново след години мълчание е герой в темата за 13-и зодиакален знак? Откровеният ми отговор е – не знам, предполагам, че е включена, за да звучи по-тежко и достоверно „откритието“.

Нито сега, нито преди Националната агенция за въздухоплаване и изследване на космическото пространство на САЩ има нещо общо с темата за 13-ия зодиакален знак, дори и когато споменава съзвездие Змиеносец, пресичащо еклиптиката (равнината на земната орбита), поради което преди пет до шест хиляди години назад във времето е било зодиакално. Досега от моите приятели в НАСА не съм чула да имат щатни астролози или да предоставят за общо ползване астрономическите си таблици, известни като ефемериди, на основата на които астролозите създават звездните карти и правят тълкувания. Защо винаги НАСА бива замесена в най-разнообразни псевдоезотерични загадки, също не знам. Никога Роскосмос например. Вероятно заради разликата в мащаба и постиженията. От друга страна, дали пък не можем да открием белези на астрономерологично изчисление, напаснато или обратното, към климатичните или астрономическите конфигурации при изстрелването на ракета от Земята. На 13 юни „Спейсекс“ на Илон Мъск изстреля 58 спътника. Стартът на ракетата носител е даден в 5.21 ч. Дали съвпадението при редукцията на числата 8 и 4 е случайно?

Зодия ЗМИЕНОСЕЦ
27 ноември – 17 декември

Зодия Змиеносец е позната от древността като контрапункт на Паяк. Нейното съзвездие е Змиеносец, „изрисувано“ на небосклона от древните астрономи преди близо 22 века. Змиеносец е едно от 88-те съвременни съзвездия, като обхваща част от зодиакалното съзвездие Стрелец. Въпреки че преминава през еклиптиката, Змиеносец не е зодиакално съзвездие и не е 13-и зодиакален знак. Той дава специфична характеристика на хората, родени в този отрязък от време, която ги прави видимо различни от типичните представители на знака Стрелец и по никакъв начин не влияе на хората, родени в другите зодиакални знаци или невключените в отрязъка на периода на влияние на Стрелеца.

Родените в Змиеносец като отрязък от време, а не като забранен или скрит зодиакален знак трудно гонят своя житейски връх. Постоянството не им е силна черта. Постигат целите си чрез подмолни удари и винаги са заобиколени от много врагове. Носи им се славата на магьосници и вещи в света на незримото, но дали за зло или добро, зависи от другите характеристики, дарени им от Стрелец.

Неоткритите знаци в зодиака

Твърденията, че зодия Змиеносец е ново откритие, водещо към цялостна промяна на зодиакалния кръг, са несъстоятелни, измислица, фалшива новина, както е модерно да се казва напоследък.

Няма абсолютно никакво значение колко на брой са зодиакалните знаци в един зодиак и колко е продължителността на неговото влияние. Българският, източният и класическият зодиак са с 12 зодиакални знака. Но не винаги е било така. Римският зодиак се е състоял от 14, впоследствие от 13 зодиакални знака. Заличеният зодиакален знак се е наричал Паяк и е обхващал периода от 16 май до 12 юни. Египетският зодиак се състои от 24 зодиакални знака, отговарящи на египетски божества. Келтският или Галският хороскоп се състои от 22 зодиакални знака. Хороскопът на цветята включва 36 зодии по десетдневки. Разнообразието е огромно и може да дообърка лаика. Но така е само на повърхността. Всъщност количеството на зодиакалните знаци в един зодиак е без значение. В периода от една календарна (лунна или слънчева) година може да има и 100 зодиакални знака. Можете да им слагате и каквито искате имена или поредни номера. Можете, защото и бройката, и наименованието са единствено ориентири. Те са само опаковката, която крие истинската информация. Тя е строго индивидуална за всеки човек въпреки общите астрологични характеристики на знака или периода. И както при всяка точна наука астрологичните тълкувания са точни и категорично установени знания, плод на хилядолетно натрупване на опит и грешки, а не хрумване на владетелския шут, измислил как да забавлява скучаещите жени в царския двор, докато господарят вседържец с меча си пише историята на държавата.

Зодиакалният знак, за който рядко се говори, е Паяк.

Зодия Паяк
16 май – 12 юни

В различни, но твърде ограничени и невинаги достоверни астрологични тълкувания, запазили се от древността, може да срещнете твърдението, че е имало зодия Паяк, въпреки че такова съзвездие няма. Може да срещнете и обратното твърдение. Не търсете грешка в противоречието, защото такава няма.

Има ли съзвездие Паяк?

Разковничето, че Паяк е само зодия, която не е производна на съзвездие, е неговото положение. Ако погледнете атласа на звездното небе, ще видите, че между Телец и Близнаци има плетеница от звезди без допирна точка помежду им.

Някога, назад във древността, тези звезди са били изобразявани като кръст, но и възприемани като паяк. Разликата във фигурата не бива да ни учудва, защото образът на съзвездието е умозрително творение на човешката представа за това, което вижда. В средата на второто столетие преди новата ера астрономите са „прерисували“ струпванията от звезди, видими на звездния купол, едно от които е Змиеносец. Съзвездието символизира наказания от Зевс бог лечител от гръцката митология Асклепий, заимстван от почти шест хилядолетия по-древната тракийска и пеласгийска митология бог лечител Зумудрос, говорещия със змиите, заради провинението му, че не само лекувал, но и възкресявал смъртните хора.

Змиеносецът обхващал пространството от Стрелец до Телец и Близнаци. Паякът се превърнал в опашката на змията, носена от Змиеносеца. Превъплътили се в едно цяло. Единни, но различни. Двата края на свързващата ги равновесна права в зодиакалния кръг, различната психика в общия модел на човешкия характер. Двоичността в единението. В този смисъл Паяк може да привнесе допълнителни характеристики на Телец и Близнаци, без това да е задължително за всеки, роден в периода на неговата власт. Може и да няма влияние. Не така стои въпросът със Змиеносец. Съзвездието се е вклинило в Стрелец и винаги оказва влияние, независимо каква е неговата сила.

Равновесие

Без Паяк няма Змиеносец, защото зодиакалният кръг винаги трябва да има четен брой зодиакални знаци. Змиеносецът е противоположен на Паяка и двата знака са във взаимно равновесие.

Кой се страхува от Паяка?

За разлика от хората, родени в Змиеносец, част от родените в Паяк били крайно агресивни, подли, лицемерни, готови да получат това, което са си наумили, без оглед на средствата. Включително и върховната власт. Безчувствени, но според интереса си готови да показват емоция. Какво обаче е запомнила историята за отпадането на зодиакалния знак Паяк.

В началото зодиакалните знаци в Римския зодиак са били 14. Един от тях е заличен, но това не е Змиеносец, а Паяк. Той е обхващал периода от 16 май до 12 юни.

Историята

Гай Юлий Цезар бил суеверен и вярвал, че Паякът му носи нещастие. Затова разпоредил заличаването на този зодиакален знак от Римския зодиак при въвеждането на новия Юлиански календар през 45 г. пр. н. е., една година преди кончината си. Истината обаче е по-различна.

Истината

Вероломството на някои от хората, родени в Паяк, била известна и плашела. Диктаторът Цезар тръпнел от страх да не бъде свален от власт и посечен от родени в Паяк. Не че е успял да избегне Съдбата си.

Как решил проблема? Дал разпореждане да бъдат избивани всички деца, родени в отрязъка 16 май-12 юни. Понякога оставяли момиченцата, защото били нужни, за да раждат деца, но момченцата били убивани в мига, в който се появявали на бял свят. Заповедта била бебетата да бъдат убивани от бащите, за което Цезар ги дарявал богато. Безумието продължило почти седем столетия. За да спре това детеубийство, превърнало се по време на Римската република, а после империя в традиция на злото, християнската църква забранила убийствата, а споменаването на зодия Паяк се наказвало с отлъчване от нейното лоно. Ето защо са останали 13 зодиакални знака, чието съществуване е невъзможно, защото равновесието в зодиака изисква четно число. Логично и естествено е отпадането на зодиакалния знак Змиеносец, който е стоял в противовес на Паяка.

700 години война между астрономията и астрологията

Хората воюват словесно и физически. Между различните науки противоборство не може да има. Предметът на едната е различен от предмета на другата, тъй че може да има взаимна полза, не вреда. Да погледнем астрологията. Изчислителната є част я предоставят астрономите, астрофизиците и математиците. Този изчислителен апарат ни помага да интерполираме различните календари и на тази основа да извеждаме характеристиките на личността, защото календарите са различни, но зодиакалните съзвездия, планети, неподвижни звезди (300 на брой) заемат точно място на небесния свод и са постоянни. Те са нашият репер, постоянна точка за тълкуването на характер, събитие, каквото щете, както и техните взаимодействия. Тъй че дали зодиакалните знаци ще са 12, 14 или 104, е без значение. Характеристиките на личността, родена на определен ден, месец, година и с известен час, остават неизменни.

Тесногръдият, мисловно ограничен, форматиран от домашното си възпитание, религия и среда човек, независимо колко научни титли има, е винаги готов да отхвърли онова, което може, но не желае да разбере, защото то противоречи на мисловната матрица, която някой е формирал в мозъка му, а с годините той сам се цензурира, за да не го смятат за науконекоректен. Давам няколко примера.

Питагор се изучава в училище, но кажи, че той е създал класическата номерология – и си науконекоректен. Същото е и с Йоханимус Кеплер. Законите за движението на планетите на този астроном и математик се учат в началното училище. Кажи обаче, че е оставил в наследство 800 хороскопа – и това вече е наукопрестъпно. Също тъй науконекоректно е да се говори за астрологичните търсения и хороскопи, изготвени от Исак Нютон, Галилео Галилей, Тихо Брахе, Омар Хайям...

Любима тема на отрицателите на астрологията е прецесията на Земята, която без съмнение доказвала колко несъстоятелни са астрологията и зодиакалните знаци. Като развалена плоча е: прецесията, та прецесията.
Прецесията е наклонът на земната ос спрямо равнината на земната орбита около Слънцето. Посоката на наклона се променя вследствие от лунната гравитация, разпределението на плътността на масата на Земята, Слънцето и има кръгово движение с период 25 800 години. Тази е причината мислените точки върху еклиптиката, например на пролетното равноденствие, да преминават през целия зодиакален кръг за 25 800 години, по 2150 г. зодиакално съзвездие. И ето го другия аргумент за несъстоятелността на астрологията. Заради прецесията точката на пролетното равноденствие в настоящето е между съзвездията Риби и Водолей, а не в Риби, както е било при възникването на астрологията според все още неоткрилите нейната истинска древност изследователи. Сякаш земните изследователи знаят кога е възникнала астрологията на Земята. Знае се само, че е използвана 40 века преди Христа, нищо по-древно.

Излиза, че сега Риби е Водолей и скептиците ликуват. Астролозите са сразени!... И тъй като много преди мен е казано, ще цитирам моята учителка Линда Гудман: „Безсмислено е да спорите... Съзвездията спадат към неподвижните звезди и тяхното положение върху небесната карта е повлияно от тази промяна – те се преместват с един знак. Но астрологията се основава на движението на планетите, тъй че прецесията не оказва никакво влияние върху тълкуването на астролозите.“ Отрицателите на астрологията, били те невежи вярващи или учени, така и не се научиха да различават зодиакално съзвездие от зодиакален знак.

Ако искаме да сме съвсем точни, трябва да казваме примерно, че човек е роден в зодиакален знак Близнаци, но в зодиакално съзвездие Телец, което е без значение, защото планетите, а не съзвездията градят индивидуалния хороскоп.

Много назад във времето астрономията е била помощната наука към астрологията. В последните векове, от 16-и насам, с промишлената революция и от 17-и с възникването на Просвещението в Европа материалното, рационалното се издигат в култ. Духовното, незримото са хвърлени в килера на непотребностите. Прекъсната е връзката между духовно и материално, в единството на Дух и Материя. Оттогава на астрологията целенасочено се вменява същността на псевдонаука. И това време ще отмине, когато човечеството съзрее и се влее във

Вселенското семейство, но от този преломен миг ни делят три века.

ПРОМЯНА НА ЗОДИАКАЛНИЯ КРЪГ

Дори и отново да бъдат официализирани Паяк и Змиеносец и изобразени на зодиакалния кръг, тяхното присъствие няма да промени астрологичните характеристики на подвластните им хора, защото компетентните астролози винаги в своите тълкувания се съобразяват с двата „скрити“ знака.

Астрологията е сложна наука, математика облечена в думи, и не е възможно да бъдат пренебрегвани личностни характеристики заради заличаване или добавяне на зодиакални знаци поради каквито и да било причини. Зодиакалния знак може и да го няма, но качествата на характера винаги съществуват и се описват при астрологичното тълкуване на хороскопа. Дори зодиакът във всичките му разновидности да не съществуваше, човечеството пак щеше да е открило начин за описване и разкриване на характера на индивида.

Характеристиките на личността съгласно нейния хороскоп са неизменни, независимо с какво име ще наречем времевите отрязъци, в които е имала късмета или нещастието да се роди. Да оставим зодиакалните знаци Паяк и Змиеносец в паметта на изживяната земна история, но винаги да сме внимателни, когато около нас има човек, роден в Паяк.