В уж скритите досиета на историята на зодиакалните знаци мине-не мине време, все се намира някой, който да преоткрива "скрита" и "забранена" зодия. И тъй като е тринадесета, съгласно класическия зодиак каква друга да бъде, освен фатална? Досетихте се, предполагам, че говорим за Паяк и Змиеносец, чието периодично "преоткриване" не работи за имиджа на астрологията, но как да спреш невежата, решил да възвести с детинско въодушевление на целия свят "разбулването на древна тайна", водеща до преначертаване на зодиакалния кръг.

Няма абсолютно никакво значение колко на брой са зодиакалните знаци в един зодиак и колко е продължителността на неговото влияние. Класическият зодиак е от 12 зодиакални знака. Но не винаги е било така. Римският зодиак се е състоял от 13 зодиакални знака. Или поне съхраненото през времето е запомнило толкова. По мое мнение са били 14, но за това след малко. Египетският зодиак се състои от 24 зодиакални знака, отговарящи на египетски божества. Келтският или Галският зодиакален кръг включва 22 зодиакални знака. Зодиакът на цветята тълкува човешкия характер чрез 36 зодии. Както виждате, разнообразието е впечатляващо и може да дообърка лаика. Но така е само на повърхността. Всъщност количеството на зодиакалните знаци в един зодиак е без значение. В периода от една календарна (лунна или слънчева) година може да има и 100 зодиакални знака. Можете да им слагате и каквито искате имена. Имате това право, защото и бройката, и наименованието са единствено ориентири. Те са само опаковката, която крие истинската информация, разкриваща характера на личността. Тя е строго индивидуална за всеки човек въпреки общите астрологични характеристики на знака или периода. И както при всяка точна наука астрологичните тълкувания са плод на хилядолетно натрупване на опит и грешки, а не хрумване на някой, решил да се направи на интересен. Поради тази причина, когато говорим за „мистичната“ зодия Змиеносец трябва да тръгнем от началото, от днес несъществуващия зодиакален знак на Паяка.

Зодия Змиеносец

27 ноември – 17 декември

Зодия Змиеносец е позната от древността като контрапункт на Паяк. Нейното съзвездие е Змиеносец, „изрисувано“ на небосклона от древните астрономи преди близо 22 века. Змиеносец е едно от 88-те съвременни съзвездия, като обхваща част от зодиакалното съзвездие Стрелец. Въпреки че преминава през еклиптиката, Змиеносец не е зодиакално съзвездие и не е 13-и зодиакален знак. Той дава специфична характеристика на хората, родени в този отрязък от време, която ги прави видимо различни от типичните представители на знака Стрелец. Тук е мястото да кажем, че Юлий Цезар не е бил причината да се заличи от римския зодиак 13-ият зодиакален знак, който бил Змиеносец. Отпадналият е Паяк.

Родените в Змиеносец като отрязък от време, а не като забранен или скрит зодиакален знак, трудно гонят своя житейски връх. Постоянството не им е силна черта. Постигат целите си чрез подмолни удари и винаги са заобиколени от много врагове. Носи им се славата на магьосници и вещи в света на незримото, но дали за зло или добро зависи от другите характеристики, дарени им от Стрелец.

Зодия Паяк

16 май – 12 юни

В различни, но твърде ограничени и невинаги достоверни астрологични тълкувания, запазили се от древността, може да срещнете твърдението, че е имало зодия Паяк, въпреки че такова съзвездие няма. Може да срещнете и обратното твърдение. Не търсете грешка в противоречието, защото такава няма.

Има ли съзвездие Паяк?

Разковничето, че Паяк е само зодия, която не е производна на съзвездие, е неговото положение. Ако погледнете атласа на звездното небе, ще видите, че между Телец и Близнаци има плетеница от звезди без допирна точка помежду им.

Някога назад във древността тези звезди са били изобразявани като кръст, но и възприемани като паяк. Разликата във фигурата не бива да ни учудва, защото образът на съзвездието обикновено е умо­зрително творение на човешката представа за това, което вижда. В средата на второто столетие преди новата ера астрономите са „прерисували“ струпванията от звезди, видими на звездния купол, едно от които е Змиеносец. Съзвездието символизира наказания от Зевс бог лечител от гръцката митология Асклепий заради провинението му, че не само лекувал, но и възкресявал смъртните хора. Змиеносецът обхващал пространството от Стрелец до Телец и Близнаци. Паякът се превърнал в опашката на змията, носена от Змиеносеца. Превъплътили се в едно цяло. Единни, но различни. Двата края на свързващата ги равновесна права в зодиакалния кръг, различната психика в общия модел на човешкия характер. Двоичността в единението.

В този смисъл Паяк може да привнесе допълнителни характеристики на Телец и Близнаци, без това да е задължително за всеки, роден в периода на неговата власт. Може и да няма влияние. Не така стои въпросът със Змиеносец. Съзвездието се е вклинило в Стрелец и винаги оказва влияние, независимо каква е неговата сила.

Равновесие

Без Паяк няма Змиеносец, защото зодиакалният кръг винаги трябва да има четен брой зодиакални знаци. Змиеносецът е противоположен на Паяка и двата знака са във взаимно равновесие.

Кой се страхува от Паяка?

За разлика от хората, родени в Змиеносеца част от родените в Паяк били крайно агресивни и на всяка цена готови да получат това, което са си наумили, без оглед на средствата. Включително и върховната власт. Какво обаче е запомнила историята за отпадането на зодиакалния знак Паяк.

В римския зодиак зодиакалните знаци са били 14. Един от тях е заличен, но това не е Змиеносец, а Паяк. Той е обхващал периода от 16 май до 12 юни.

Историята

Гай Юлий Цезар бил суеверен и вярвал, че Паякът му носи нещастие. Затова е разпоредил отпадането на този зодиакален знак от Римския зодиак при въвеждането на новия Юлиянски календар през 45 г. пр.н.е. Истината обаче е по-различна.

Истината

Вероломството на някои от хората, родени в Паяк, била известна и плашела. Диктаторът Цезар тръпнел от страх да не бъде свален от власт и посечен от родени в Паяк. Не че е успял да избегне Съдбата си.

Как решил проблема? Дал разпореждане да бъдат избивани всички деца, родени в отрязъка 16 май – 12 юни. Понякога оставяли момиченцата. Били нужни, за да раждат деца. Момченцата били убивани в мига, в който се появявали на бял свят. Заповедта била бебетата да бъдат убивани от бащите, за което Цезар ги дарявал богато. Тук е уместно да отдадем справедливост на цар Ирод, разпоредил избиването на младенците, за да попречи на идването на Месията. Не той е измислил тази човешка хекатомба, а само е заимствал идеята от Цезар.

Това безумие продължило почти седем столетия. За да спре детеубийството, превърнало се по време на римската република, а после империя в традиция на злото, християнската църква забранила убийствата, които вече били изключение. Хората намерили начина да избягват раждането на бебе в знака на Паяка. Освен това споменаването на зодия Паяк се наказвало с отлъчване от лоното на църквата.

Да се върнем назад във времето. Заличаването на Паяк от зодиакалния кръг е създало неравновесие, защото са останали 13 зодиакални знака, чието съществуване е невъзможно без противо­стоящ равновесен знак. Логично и естествено е отпадането на зодиакалния знак Змиеносец, който е стоял в противовес на Паяка.

Снимка: Светлана Тилкова - Алена

Промяна на зодиакалния кръг

Даже и отново да бъдат официализирани Паяк и Змиеносец и изобразени на зодиакалния кръг, тяхното присъствие няма да промени астрологичните характеристики на подвластните им хора, защото компетентните астролози винаги в своите тълкувания се съобразяват с двата „скрити“ знака.

Астрологията е сложна наука, математика, облечена в думи, и не е възможно да бъдат пренебрегвани личностни характеристики заради заличаване на зодиакален знак поради каквито и да било причини. Зодиакалния знак може и да го няма, но качествата на характера винаги съществуват и се описват в астрологичното тълкуване и хороскопа. Ето защо, дали зодиакалните знаци ще са 12, 14 или 104, е без значение. Характеристиките на личността, родена на определен ден, месец, година и с известен час, остават неизменни, независимо с какво име ще наречем времевите отрязъци, в които е имала късмета или нещастието да се роди. Зодиакът описва характери и закономерности, а не раздава осъдителни присъди за унищожението на хора. Да оставим Паяк и Змиеносец в лоното на надживяната история и ще си спестим ненужни житейски драми и даже нечия гибел.

Светлана Тилкова – Алена