Автор: Светлана Тилкова - Алена

Защо ли се самозаблуждавах, че вече няма да пиша за пандемията и ковида, изпитващ човешката зрялост, мъдрост, дисциплина? Досега трябваше да сме го омаломощили и лишили от любимата му храна – жизнената енергия, човешкото ин и ян. Но правим обратното, доставяме му я с липсата на елементарна отговорност в количества, които дори му е трудно да погълне. Читателите на списанието и моите приятели питат постоянно какво се случва и защо казаното от мен за края на юни се проточи. И още ще се проточи. Бях написала срок за затихване на заразата до края на юни, но ако ние самите не проявим отговорност, вторият краен срок е краят на август. Има ли трети, когато е в силата си сезонният грип, никаква прогноза няма да е достоверна.

На какви ли не измислици се наслушах за ковида през предходните месеци. На мен и моето семейство, което стриктно спазваше и спазва предписанието, не е никак приятно случващото се на инат, човешкото плиткоумие, конспиративните теории за фармацевтични гиганти и Бил Гейтс накрая. Националният щаб и премиерът лъжели хората и вирус нямало. Политическа завера било – как пък само у нас е политическа завера управляващите да си запазели властта с постоянно плашене на народа, а в цял свят е човешко страдание? Много мои познати и приятели, хора със знания и опит зад граница, вече не са между живите все от коронавируса. Доказано! А заразените в България надхвърлиха триста на ден и пак се намериха хора да кажат, че било измама, политическа игра на мафията и мутрите. Не се знаело колко са починали от вирус и колко от други заболявания.

Да, така е, но вирусът, дори и да не е основната причина за нечия кончина, подпомага бързия край на житейския път именно защото отслабва функцията на другите органи в тялото или обостря до необратимо състояние вече съществуващите страдания. Има хора сред заразените, при които се наблюдават мисловни проблеми и нарушения на мозъчната функция. Едва ли някой мечтае на Земята да живеят голям процент луди или хора с деменция! И това сигурно е световна измама, че някои от заразените след излекуването си се оказват здрави, прави, но мисловно немощни до инвалидност.

За работата на Оперативния щаб нямам негативен коментар, каквото и да се изговори по техен адрес.

Многознайковците чакаха готови и лесни решения в абсолютно непозната ситуация. Много хора демонстрираха инатливо щастлива безотговорност, неспособни да осъзнаят, че вредата е първо за тях и дали ако се разболеят, са орисани да оцелеят. До редакторското приключване на броя от пик към пик на заразените скачаме, но измама било. Добре, който е отговорен за себе си и за близките си, да се пази. Другите да ги оставим на бързите обороти на кармата.

Съвпадението на годината на Плъха през 2008-а, когато усетихме полъха на световна икономическа криза, и властта му през настоящата 2020-а, водещ ни към още по-глобална криза, имат различни първопричини.
Вибрацията на 2008 година е под знака на числото 1 и господаря на годината – Слънцето, наложило пречистване на планетата Земя заради липса на Обич и Любов, Човечност и Добротворство. Сега сме в годината на Уран в съвпад с годината на Плъха – огромна разлика, защото разрухата сред Човечеството е, от една страна, заради забързаните обороти на кармата. От друга, за да ни припомни позабравени наши задължения към планетата Земя и човеците, които я населяват.

Трите „Д“

Не спазихме трите задължителни „Д“-та – дисциплина, дистанция и дезинфекция.

За каква дисциплина говорим? В България малко ли бяха хората, които доказаха, че ако няма наложени епидемиологични забрани и наказания, няма и дисциплина. Още не бяха паднали забраните в периода 1-14 юни, и заведенията бяха пълни, маски – забрави, градинките и парковете напъплени от хора, сякаш след 45 години Берлинската стена превземаха. Народът като изпуснат от мрака в Светлината, заслепен, не чува, не вижда... свобода, по-скоро слободия... преди заколението на някои, разбирай, преди заразяването. Чествахме 170 години от рождението на Иван Вазов на 9 юли. Пред паметника беше сборище на много хора, възрастни, млади, журналисти. Маски нямаше или бяха под брадите на събралите се. За каква дисциплина говорим? Сякаш българите са решили да се самозаличат, ако може, по-бързо, та да прецакаме следващия свършек на света.

Дистанцията трябвало да бъде два метра, защото коронавирусът бил по-тежък от въздуха и падал към земята. Хайде бе, и това да го кажеш на българин, който трябва с око да види и с ръка да пипне. Как ли го измериха? С аршин ли, на око ли, по трънски ли? Никой не казва, как да им вярваш тогава. Вярата е за черквата, иначе не, доказаха го хората, залели пазарите, които нарочно се лепваха едни за други телесни течности и флуиди да обменят, та повече заразени да има. Тарикатите в заведенията и те си измислиха конспиративна легенда, че да седят много хора на една маса – роднини били, а след проверка се оказва, че и девети братовчеди по съребрена линия не са. Вирусът, нали е глупав, най кълве на такива лъжи. Абитуриентите, и те млади-зелени, лесно обещават, бързо забравят, дадоха дума пред цялата държава, че ако им разрешат тържества, ще са отговорни, на дистанция, с маски. Би могло, но в друга държава. У нас се прегръщаха като за последно, целуваха се като в любовен сериал, да покажат на задръстените страхливци на средна възраст, че тях ковид не ги лови. Пък сега защо имало млади хора с установена зараза. Те добре знаят защо, но по-страшното е, че не мислят за родителите, бабите и дядовците си. На стадиона – същата работа. Цяла Европа играе на празни стадиони, ние само по 12 000 пускаме, през седалка, за антивирусна дистанция, ама как да пазиш дистанция, като трябва да се прегърнеш с побратима си фен, да поплачеш на рамото му от радост, да отрониш някоя горестна псувня. Това с дистанция не става, да ме прощава коронавирусът и да прояви разбиране. А протестите? Бутане, викане, уста в уста си дишаха, голяма работа. Щом президентът казва, че е измама за наплашване на хората, как да не му вярваш на този ковид визионер.

Дезинфекция! Какво е това? Какви са тези купешки простотии? Те горките ръцете си не мият през деня, сигурно и сутрин забравят, ако не са от онази група българи, които два път на ден взимат душ и си носят мокри кърпички в чантите, дори и когато няма епидемия. „Е и сега докога требе да се бършеме и да се къпеме, да переме, да чистеме, па и да се миеме? То мръсното болест не фаща!“ Колко ли пъти и това чухме.

Не се справихме и с едно „К“

Контрол, както го имаше, така от юни се сниши, та изчезна. Живеем в демокрация, какъв контрол, и с мерак народът протестира, че му нарушавали човешките права! Да де, ама и моите се нарушават, като ходите заразени и бухате в лицата на околните, та дано предадете вируса, нарушил ви човешките права. В друго време нямаше да ви лекуват, законите в древността са крайни, защото да заразяваш, е предателство към владетеля и оставаш с глава по-къс. И без значение кой за какво се оплаква и чии права са нарушени, скоро можем отново да се окажем затворници на ината си, с изолация от Европа, където вирусът затихва, но при нас върви към ковид бъднини.

Трите „Н“

Живеем си на Земята, непоклатимо вярващи в своята уникалност, заради която Господ ни пази... така както опази четиримата евангелски пастори, скоропостижно отишли си след сбирка, но това вероятно е друг Господ. Без да осъзнават, мнозина подмениха вярата си в Бог с вяра в трите „Н“. Защо не, пак е триединство.

Първото „Н“ е неуязвими – точно обратното на всичко, което прочетохте за пандемиите, уязвими сме толкова, че дори разумът ни не може да го обеме, камо ли да повярваме. Да, човечеството многократно е оцелявало по време на пандемии през хилядолетията, било е по-малко образовано и въпреки липсващите хигиенни навици – по-добронамерено. Сега също може да се съхраним, но развитието на знанията и техническият напредък неизвестно защо се оказаха причина да забравим, че сме първо човешки същества, а след това потенциални властелини на Вселената, а също и на близките планети, които мечтаем да населим. Няма кой да ни пусне, но защо да не зарежем отговорността си към планетата, която ни е родила и ни търпи, и да намерим друга, та и нея да я съсипем, защото и природата си не можем да пазим.

Второто „Н“ е неповторими – както егоцентрично-нарцистично си вярваме, че сме неповторими уникати, така можем за отрицателно време да се превърнем в спомен, история, записана във Вселенската памет. Прочетохте ли вече „Калки“ на Гор Видал? Във всяка библиотека трябва да я има тази книга, за да сме наясно колко е уязвимо и лесно унищожимо човечеството. Добре че има извънземен разум, който ни пази, и засега с широтата на знанията си ни позволяват да имаме усещането за неповторимост.

Третото „Н“ е неотразими – наистина сме неотразими, защото същества самонадеяни като хората няма дори и на много от по-ниско развитите планети от Земята.

Ето тези три пагубни за всички нас самовнушения са причината никога с нищо да не съобразяваме, винаги да сме готови за противопоставяне, дори и в наша лична вреда. Дали да пазим планетата Земя, Човечеството, Природата, дали да изберем да сме здрави, зависи от нашия разум, при всеки сам за себе си. Вие преценете какво ще изберете и към коя група ще се причислите – на разумните Човеци или на ниско интелигентната, дори и високообразована прослойка, изповядваща догмата на трите „Н“-та. А докато си разсъждаваме, коронавирусът ще си битува на планетата и като незрима ефирно-крилата змия ще го пренасяме в мегаполиси и паланки, а той ще разпръсква отровни коронки, преодолимо разболяващи някъде, убиващи там, където омразата, злостта и агресията между хората са ги превърнали в тежест на майката Земя.