Трудова борса за жени в помощ на украински бежанци и безработни български жени организира 3онта клуб София, част от 3онта Интернешънъл.

Трудовата борса за украински бежанци и безработни български жени, организирана от 3онта клуб София, се проведе на 13.9.2022 г. в Хотел „Форум“, София.

Над 25 работодатели и партньори на 3онта сред които Конкордия, Анимус, Фондация за доброто, Каритас, Асоциация на бежанците и много други прегърнаха каузата и се включиха в събитието, за да подадат ръка на нуждаещите се. На откриването присъстваха и г-жа Ирина Козик и г-н Олександър Лапский – първи секретари в посолството на Украйна в Бълrария.

Събитието започна с представяне на компаниите, след което участниците имаха възможност да получат ценна информация от лекции на различни теми. Г-жа Рада Йосифова запозна участниците с трудовото право и правата и задълженията на двете страни в трудовите правоотношения. Останалите лекции предоставиха ценни насоки и съвети относно здравеопазването, образованието, подготовката на документи за кандидатстване за работа и възможностите за преквалификация. На финала участниците имаха възможност да проведат лични срещи с работодателите, като голяма част от тях дори успяха да открият своето работно място в рамките на събитието.

Работодателските организации и фирмите за набиране на персонал намериха сред участ­ниците подходящи кандидати за свободните позиции.

Организаторите от 3онта клуб София споделиха, че са щастливи от успеха на проекта и в бъдеще ще продължат да гo развиват. Уеб страницата на събитието остава активна и там всеки желаещ да се включи може да го направи като се регистрира и впоследствие 3онта клуб София ще предостави данните му на работодателите, участващи в проекта.

За организацията:

3онта Интернешънъл е водеща световна организация на професионалисти, които работят за овластяване на жените по света чрез служба и застъпничество. 3онта работи за свят, в който правата на жените се разпознават като човешки права и всяка жена може да разгърне своя пълен потенциал. Зонта се фокусира върху правата на човека и равенството между половете от основаването си през 1919 г. и към днешна дата има повече от 27 000 члена в 62 държави.

3онта клуб София е първият клуб на организацията в България създаден през 1995 г. Вече 25 години клубът активно работи в няколко основни насоки – подобряване статуса на българската жена; подпомагане на хора в неравностойно положение; подкрепа на млади български таланти и др. 3онта клуб София ежегодно провежда и традиционният благотворителен „бaл на жълтата роза“, чрез който се набират средства за предварително обявен проект на клуба.