Алена е всепризнат астролог и експерт по планетите и звездите. Най-новите книги на Алена "Астрологичен хороскоп", "Лунен календар на красотата" и "Вашата календарна година 2019" са на пазара от понеделник. Какви тайни крие идващата година и в какво да внимавате занапред Алена разказа само за читателите на "България Днес".

Алена, в едната от новите ти книги за 2019 г. "Вашата календарна 2019 година" казваш, че с лекота ще изявяваме амбициите си, стига да ги имаме. Това звучи като прекрасна възможност за всеки, но има и лоши амбиции, негативни помисли. Нима, ако някой иска да обере банка и да избяга с милиони или да фалира предприятие заради печалба, това също ще се случи?
На корицата на книгата се изписани три думи: "Вяра, агресия, кариера". Те имат своето значение и тълкуване в Годината на Юпитер. Вярата в успеха на всеки човек е водещата. Тъмната страна на живота също изисква качества от хората, които се чувстват по-удобно в нея. Тъй че - да! И такива хора ще успяват, а дали ще се радват на успеха си безнаказани, това е съвсем друг въпрос. Втората дума - агресия, неслучайно е по средата, защото когато някой загуби вяра в себе си и не иска да преодолява трудностите, които са неизбежна част от живота ни, тогава идва агресията, обидните думи, насилието. Кариерата, която човек има шанс да гради и гони върхове, пропада в бездната на загубената вяра и мъстта чрез агресия. Негативните мисли в Годината на Юпитер са по-бързо наказуеми, както и желанието за непочтено облагодетелстване, така че крадци, обирджии и телефонните измамници може да се радват на успех, но краткотраен.

Опасно ли е да следваме сляпо амбициите си, при условие че вибрацията на Юпитер ни осигурява пълното им осъществяване и така да станем безразсъдни?
Опасно е да се следват сляпо амбициите. Успешни са хората, които се съобразяват с планетата, господар на годината, и съумяват да са умерени, тактични, търпеливи. От една не на място изречена дума в годината на Юпитер рухва човешки живот, човешки съдби, предизвикват се военни действия, междудържавни конфликти. Една грешна дума и агресията - словесна и физическа, става господар на делата. Няма как да разчитаме на планетата, да се надяваме на чудеса, да си позволяваме безразсъдство.

Признаваш, че има опасност идната година "посредствени хора да проявят до неподозирани висоти своята нагла агресия и няма да са малко изявените личности, потърпевши от техните действия". Какъв тип хора визираш?
Дори и да имах възможност, нямаше да посоча имена. А и тук не става дума за конкретни личности, нито за известни и популярни. Сред тях попадат интелектуални, хора с големи световно полезни научни открития, поети, писатели и художници, които посредствените ще се опитат да омаловажават. В България завиждащи и мразещи хора - колкото щеш.

Възможно ли е заради сигурността, която ни дават в действията ни планетите догодина, да сме склонни да се предоверим, а от това да загубим или да си навредим?
Да, възможно е и мнозина ще са потърпевши. Вниманието ни трябва да е многократно завишено, а преценката заради вибрация 3 в годината на Юпитер да не е прибързана, защото планетата ни поднася познанства, но далеч невинаги подходящите.

В "Лунният календар на красотата" споменаваш, че има дни, в които "диетата има мечтания ефект". Разкажи повече как Луната влияе на метаболизма?
Диетата или хранителният режим може да са най-прецизно обмислени и да отговарят на проблемите на даден човек, но ако той ги започне в неподходящ ден, ефект няма или ще е обратен. Причината е, че дните за начало на диета, разтоварващите дни, за по-продължителния режим на ограничено хранене са съобразени не само с положението на Луната, а и с нейните фази, но най-вече с лунния ден, различен от календарния. Ако не се съобразят тези дни, които съм дала готови за ползване в книгата, трудно може да се постигне бързо добро физическо състояние.

Даваш съвет за постещите по принцип да направят пълен пост. Как онези, които нямат обичая да постят, ще могат да си осигурят същото добро здраве?
Преди много години мой познат беше правил едномесечен строг пост, глад, само на вода и за малко щеше да си отиде от този свят. Заради неговия инат и нежелание да се подчини на изискванията на тялото си и Луната, направих изчисления за постите, свързани с влиянието на планетата и с нейната вибрация за всяка година. Това е деветгодишен цикъл, който се повтаря. Бързам да успокоя хората, които не постят - хапвайте умерено, през равни интервали, пийвайте си червено вино и ще сте с добър тонус.

Как Луната влияе на козметичните процедури или друг тип интервенции?
Мощно е влиянието на Луната, а когато са направени в неподходящ ден, съгласно лунния календар могат да увредят кожата или косите или да създадат сериозни проблеми.

Нима една коламаска в "неправилния" ден ще е по-малко ефективна?
Моментният ефект може да е търсеният, но когато коламаска се направи в неподходящ ден, на първо място космите по-бързо ще поникват и цикъла до следващата се скъсява. Това е загуба на време и пари. Не по-маловажна е опасността от изгаряне на кожата при електроепилация в неподходящ лунен ден. Същото важи за химическият пилинг, който може заради неподходящ ден да съсипе кожата и да последват години страдание и скъпо лечение.

А ако говорим за медицинска манипулация, има ли рискове, ако не я изпълним в подходящия ден?
Какво е завещал Хипократ, което мнозина съвременни лекари с надменност пренебрегват? "Не докосвай с метал органите в тялото, подвластни на знака, в който се намира Луната." Ако операцията е животоспасяваща, може да бъде направена, но в подходящ ден да бъде завършена, ако има започнали дори и незначителни усложнения. Всичко е обратимо, ако лекарят поиска и е отговорен. При неподходящ ден пластични операции са дори катастрофални.

Идващата година е Година на глигана. Какво ни носи тя?
В Годината на земния глиган, която започва на 4 февруари 2019, сме кълбо от вътрешни противоречия с всичко и със самите себе си дори, особено в съчетание с властващия Юпитер. Земният глиган, съчетан с огнената същност на планетата Юпитер, е способен да донесе неочаквани обрати, не бих казала приятни, в живота на човечеството и в битието на семейството. Той повлиява всички житейски сфери, стреми се да потуши конфликтите и да нормализира отношенията между хората и държавите. Глиганът е миролюбив, ако не го дразнят и предизвикват, и прави нужното да бъдат спрени войните, да не се разгарят нови огнища на международни конфликти. Агресията е потисната, но бъде ли предизвикана, е всепомитаща.
Земният глиган изисква от всеки от нас, но и ни задължава да живеем без притворство, лицемерие и колебания, да осъзнаем мястото си, а ако не сме го заели, да го сторим, да не пилеем ценни години от живота си. От нас зависи да изживеем годината в хармония със себе си и със света, да страдаме от нечия агресия или ние да сме насилниците.

Какви цветове е добре да носим и как да декорираме дома си?
Глиганът е подвластен на есента, на месец ноември и на Скорпиона, както и на елемент вода. Подходящите цветове, от една страна, са багрите на есента - златисто, светлозелено, бежово, обагрено с пурпурночервено, от друга, заради елемент вода и Скорпиона са подходящи и тъмночервеното, индиговото, черното, наситено синьото, а минералите за годината са гранат и опал.

Автор: Надя Панкова