2020 е година на превратности, изпитание на духа, съхраняване на ценностите. За да отбележи своята 25-годишнина "Зонта клуб София" е с нова символична инициатива - поставянето на „Камбана Зонта Клуб София“ в комплекс Камбаните - Асамблея “Знаме на мира“.

Патрон на празничното събитие беше писателката Здравка Евтимова, която е носител на множество национални и международни награди и председател на българския ПЕН-клуб.

„Талантът е другото име на бъдещето, а вие го подкрепяте. Вие създавате от слабостта – сила", подчерта Здравка Евтимова. Именитата ни писателка получи статуетка „Жълта роза“, символ на Зонта.

Сред официалните гости бе представителят на УНИЦЕФ за България Джейн Муита. Тя отбеляза, че от 25 години двете организации си сътрудничат и това е само началото на съвместните им усилия.

Кратка история на "Зонта Интернешънъл":

В началото на 20 век, когато жените много рядко са заемали лидерски позиции, Мариан де Форест – писател и журналист, се вдъхновява от идеята да развие сървис клуб, съставен от жени, които се разпознават като лидери в своя бизнес или професия, и които биха могли да работят и помагат на жените за намиране на работа и достойно място в професиите редом с мъжете. Така през март 1919 година в Бъфало, Ню Йорк, САЩ е основан първият Зонта клуб. През 1930 г. Зонта се пренася в Европа и се разпростира по целия континент.

 

В България първият клуб официално е от 1995 година и вече 25 години активно участва в процеса на формиране на съвременното гражданско общество в България като работи в няколко основни насоки: подобряване статуса на българската жена; подпомагане на хора в неравностойно положение; подкрепа на млади български таланти.

Ежегодно се провежда традиционният благотворителен „Бал на жълтата роза”, чрез който се набират средства за предварително обявен проект на клуба.

През годините успешно се осъществяват множество проекти - Проект „Домашно насилие. Трафик на жени и деца”, Проект „Подкрепа на млади таланти”, Проект „Жълта роза”, Проект „Има и такива жени”, Проект „Обзавеждане на апартаменти” за децата в Защитен дом „Радост” в с.Дрен, Проект „Япония”, Проект „Пожелай си бъдеще днес” и др.

По повод рождения ден на Зонта Интернешънъл – 8 Ноември и в чест на 90-годишнината на организацията, през 2009 г. Зонта клуб София учреди ежегодна награда “Жълта роза” за подкрепа на каузата на Зонта Интернешънъл и на Зонта клуб София за подобряване статуса на жените в съвременното общество. Носители на наградата са личности като Йорданка Фандъкова, Надя Обретенова, Маги Гигова, Ренета Инджова, Любомир Стоичков, Десимир Генчев, Ирина Бокова, Илияна Йотова и т.н.