Автор: Светлана Тилкова-Алена

Бъдещето на COVID-19 е радостно за вируса и мрачно за хората. И проблемът не е във вируса, той още в края на юли можеше да е история при правилни решения на СЗО, на държавите и поведението на хората, което при мнозина беше на нивото на стадно-животинско, а за съжаление продължава да е същото въпреки хищната втора вълна на заразата. Така е по цял свят, не само в България, но у нас внушението, че няма вирус, че той е само по жълтите павета, че всичко е политическа игра, дойде от най-високо място и непоправимо раздели обществото. Сега този, който блестеше с интелектуалните си прозрения на връх Столетов на 3 март, се е скатал, вирусът му показа, че саркастичното празнодумие не го мори, дори и в чужбина го преследва и вини.

Вирусите не са заложени в звездната карта на планетата Земя като глобално явление, нито в рождената звездна карта на човешкото същество, тъй че от тази гледна точка астрологичното изчисление е невъзможно. Възможно е обаче, когато знаем първите дати на появата му, да предвидим астрономерологично неговото разпространение, затихване или дълъг живот. Е, шансовете за бързо приключване на разпространението на заразата човечеството и България ги пропиляха, сега ще живеем с COVID-19.

В първите мои прогнози още през февруари написах, че астрологичните аспекти, свързани с началото на пандемията, ни налагат да сме отговорни, да се съобразяваме с изискванията за предпазване от заразата и до края на юли вирусът ще си е прибрал короната. Вместо разум видяхме инатливо противопоставяне. Предупредих – само на основата на астрологични изчисления, че все пак имаме шанс с разумно поведение вирусът да си отиде в края на август. Ако пропуснем и този срок и COVID-19 се слее със сезонния грип, духът на злото ще бъде изпуснат от контрол и никакви астрологични прогнози няма да бъдат възможни.

Човешкото безхаберие спрямо заразата е смайващо. Мнозина явно си правят тънката сметка – даваш пет на сто жертва на хищниците, разбирай вируса, е, точно аз ли ще бъда сред тези 5 процента? И така процентите скочиха на 14, достигнаха дори до 25 от направените тестове. За последните осем месеца на всеки 29 души от заразените един умира – засега. И това не ни плаши. Сериозно, и с право, сме притеснени обаче, че в България от рак за година на всеки 13 души от разболелите се един умира. Тази граница ли чакаме, а тя с всеки изминал ден се приближава, за да бъде всеки от нас лично отговорен да пази себе си и околните?

Заговори се за здравна криза в България, неясно в какво отношение. Определям я като насаждане на страх сред народа във все по-агресивната предизборна кампания за изборите догодина, която да втълпи в главите на електората подсъзнателния порив да търси спасител. От всичките разговори, които съм провела, кризата е възможна не заради липса на пари, медикаменти, дори не заради легла, а заради заболели лекари и медицински персонал, които отдавна са на прага на силите си. Все повече се разболяват, починалите растат.

По цял свят числото на заразените скача до небесата. И ще ги надскочи, в България също.

За да не повтарям старите си тълкувания, отговорът ми ще е основан на последните дни, в които броят на заразените у нас надмина 1000, при това при по-малко направени тестове от обичайното. Звездните карти на случващото се разкриват най-важното. Скокът на заразените, на първо място, е заради абсолютно лично безхаберие – точно на мен ли ще се случи. На второ, е премълчаването заради страх от ново затваряне на работните места, от намалени приходи, от липса на достатъчно средства на препитание. На трето място, този аспект е постоянен от март месец – зараза, предавана съзнателно по роднински в семейства, където живеят две или три поколения заедно. Меркантилността на хората не намалява в пандемични времена, за някои вирусът е удобно средство към материалните придобивки.

Неверието, наслагваните конспиративни теории не ни помагат, но вредят незримо така, че ако го допуснем, човечеството, въпреки че ще оцелее, ще започне рязко да се топи. Доверявайки се на това, което ни харесва или ни успокоява и допуска наивното ни безхаберие, сами ще се окажем в капана на нашата невъзможност да се справим с новата вълна на вируса. Мечтата да свикнем с него, съгласно лекарските съвети и тези на СЗО, да го приемем като поредната вирусна инфекция, може да се окаже в необозримото бъдеще, ако не спазим три задължителни правила – трите „Д“ – дисциплина, дистанция и дезинфекция.
Не се справяме и до днес и с едно „К“.

Контрола, както го имаше, така от юни се сниши, та изчезна. Живеем в демокрация, какъв контрол, и с мерак тълпата протестира, че є нарушавали човешките права! Уви, и у нас, и по света вирусът вече върви към COVID-19 бъднини, резултат и от непознаващите граница фантазии за конспиративни теории.

Получих много писма по темата за ковида. Ще цитирам само едно от тях, в което конспирацията е в облаците на глобалната завера:

„Според мен Световната здравна организация е създател и разпространител на заразата, защото тя има най-голяма изгода от това. Не мога да обвиня никого, че не спазва мерките, защото всичко изглежда като добре планирано и съшито с бели конци. Манипулациите със заплахи, чувство за срам, вина и дълг са очевидни. А с вещаенето на смърт използват оръжието на сектантите. Аз не допускам да бъда манипулирана, а вярвам, че и ти.“

Шокиращо е това твърдение и абсолютно невярно. Ще приема, че СЗО са бавни и много мислят, преди да спуснат решение и препоръка. Ще приема, че в началото на пандемията препоръките им бяха разнопосочни и оставиха всяка държава сама да се справя с проблема. Ще приема за грешка на Световната здравна организация от самото начало през март, когато стана ясно, че има нов непознат вирус, отказа да  наложи общи правила за всички държави по света за справяне с епидемията, прераснала в пандемия. Всяка започна да прилага своите си правила за превенция, както го разбира. Колкото и крайно да изглежда, ако беше наложена едновременно световна карантина за 14 дни, проблемът щеше да е приключен. Помним, че ту препоръчваха маски, ту отричаха тяхната полезност. И още много недостатъци можем да намерим, но нека не забравяме, че и специалистите в СЗО в началото бяха объркани. Всичко приемам като упрек към тях, но не и твърдението, че те са създали COVID-19, защото имали най-голяма изгода от това. Каква точно е ползата им? СЗО е агенция към ООН. Освен страховете, несигурността, многото заразени и починали повече от милион сто и двадесет хиляди души коронавирусът блокира световната икономика. Аз полза за СЗО не откривам. Ако вноските на държавите членки към ООН намалеят или дори спрат, кризата ще засегне и СЗО. Ако някой вярва, че СЗО има материална полза от създаването на ваксина и затова иска да разболее човечеството, бих казала, че подобна мисъл е вероломно некоректна. А и вече чухме, че по света в процес на създаване са 200 различни ваксини за COVID-19 заразата. Коя точно е ваксината на СЗО и ако в процеса на изпитание се окаже неуспешна? Тогава какво? Рептилиите идват и са доволни от саморазредилото се човечество. Хайде да бъдем трезво и безпристрастно мислещи същества, а не жертви на изфантазирани конспирации.

С подобни разсъждения не искам да мисля какво ще се случи в края на годината, когато ще сме във вихъра на обичайните сезонни вируси, усложнени от COVID-19, но вече нямам намерение нито да давам тълкувания, нито да съветвам, защото видимо полезните съвети не се спазват, а се спазват тези на слободията, прикрита зад лозунги за изконни демократични свободи, на глупостта и безхаберието.

Втората вълна е факт и едва сега Европа заговори за общи правила. Но без лична отговорност и те ще бъдат пробити – напук. Все пак нека не забравяме че от COVID-19 се оздравява и оцелява. Все още неизвестното е какви са дългосрочните последици за организма. Ще ви кажа според мен най-опасната, включително астрологично заложена: оцелял, но оглупял в недълъг период от време.