Повече от 430 почитатели на виенския валс се събраха на 11 февруари в "София хотел Балкан" на 17-ия благотворителен Виенски бал, организиран от сдружение "Виенски клуб".

По традиция балът се проведе под патронажа на кмета на София Йорданка Фандъкова и Н.пр. посланика на Република Австрия Роланд Хаузер.

Посланик Хаузер изненада присъстващите и предизвика техните аплодисменти, като започна речта си на разбираем български, но бързо премина на немски с обещанието следващата година да е обогатил речника си. Кметът на София подчерта добрите връзки между австрийската и българската столица. Тя благодари на виенския си колега, че откликва на всяка нейна молба, както и на присъстващата на бала Елена Шекерлетова, бившия ни посланик в Австрия, за отличните отношения между Виена и София.

Кметът Йорданка Фандъкова изтъкна, че със средствата, събрани на благотворителния бал, ще бъдат закупени спортни пособия за деца, лишени от родителски грижи, които вече живеят в домове от семеен тип.

Председателят на Общинския съвет на Виена Томас Райндъл подчерта, че този път е пристигнал с голяма делегация за Дните на австрийската столица в София, чийто старт бе даден с бала и ще продължат с поредица от събития. Той очерта четири области за задълбочаване на отношенията между София и Виена - култура, политика, журналистика и спорт.

Балът бе открит с „Полонеза на ветрилото“ от Карл Михаел Цирер под звуците на Балния оркестър, дирижиран от маестро Найден Тодоров, от дебютанти от столични училища, подбрани с конкурс от хореографа Ваня Рошкова и преминали през тежко обучение, докато усвоят стъпките на валса.

Всяка от дамите по традиция получава подарък. Тази година – дори два, от Виенската и от Софийската община. От Виена пристигна реплика на бижу, принадлежало на императрица Мария Терезия - гривна с перла и рубин, а София подари комплект кремове с етерични масла и аромат на роза.

Продуцент и режисьор на бала отново бе професор Румен Нейков.

Балет „Вая“ с хореограф Ваня Рошкова изпълни валса „Виенско кафене“ от Роберт Щолц. Музикалната програма включваше произведения на Йохан Щраус – „Прилепът“ и „Цигански барон“, в изпълнение на солисти на НМТ „Стефан Македонски“.

Водещи на вечерта бяха оперната певица Калина Жекова и австрийският хореограф Даниел Гилберс, който в среднощните часове обучи гостите да танцуват кадрил, с който обичайно завършва балът.

Първите средства за благотворителната кауза дойдоха от томболата, която тази година събра рекордните 6410 лева. Колко ще бъде основната сума, ще се разбере в края на месец април.

“Рич бенд” с ръководител Христо Кралев и солистката Соня Мембреньо разнообразиха балните танци с популярна музика до малките часове на нощта.

За кулинарните изненади, вече за шести път, се погрижи майстор-готвачът от Виена Готфрид Ганстерер. Голяма част от продуктите, както винаги, бяха доставени от Австрия ден преди събитието. Менюто бе подбрано с характерни австрийски специалитети: предястие – козе сирене с орехи, посипано с шафран, и салата “Агнешки език”; основно ястие – био телешко в сос от червено вино с кнедли, печени чушки с подправки и билки; десерт – терин от боровинки, залят със сладко от червена боровинка от високите Алпи, и резенчета портокал с ликьор от портокал. След полунощ в препълнената зала “Средец” под звуците на виенска хойриге музика на прегладнелите от танците беше сервиран гулаш.

По традиция тв каналите и радиата на bTV Media Group са медиен партньор на събитието.