Във Виена отново всичко е само валс, защото днес - 12 февруари, ще се проведе Виенският оперен бал. Актуалната Мис Австрия - Юлия Фурдеа, ще открие 59-ия бал. След това тя ще се завърти като дебютантка в шеметен валс със своя танцов партньор Николаус Чернин.

Организаторите са се погрижили за приятни изненади на гостите – луксозни сладкиши, като подаръци за дамите, безплатни шоколадчета, портокалов сладолед в сладоледения салон и специални карнавални понички на изпроводяк. Сред нововъденията са инсталираната във вестибюла изключително красива зимна оранжерия с портокалови дръвчета, евкалипт, мъхове и папрати. Цветята, с които е украсена балната зала тази година, са лилии.

Балът на баловете в разкошната сграда на Виенската държавна опера си е спечелил славата на място, където се срещат известни личности от всички области на живота от цял свят. Първият бал с това име се е състоял през 1935 г., но традицията е много по-древна. Първите виенски балове се провеждат още по време на Виенския конгрес 1814 -1815 г. – не в сградата на Виенската опера, но пък с участието на нейни артисти.

С годините балът се е превърнал в обществено събитие от най-висока класа. В балната нощ всичко се върти около валса и музиката е задължително в такт три четвърти.

186 двойки дебютанти – дамите в бяло, а кавалерите в черно – очакват с нетърпение своето официално "въвеждане във виенското общество". За всички други вечерта остава незабравимо преживяване в храма на музите в центъра на австрийската столица. В тази вечер всеки посетител може да се почувства поне за малко част от звездния елит. Цените на билетите са от 250 евро до 18 500 евро. Ако желаете просто да се насладите на изключителната артистична програма, можете да си купите билет за генералната репетиция в деня преди бала. За нея цените са много по-умерени и само за 15 евро получавате правостоящо място, а седящите плащат между 20 и 40 евро.

Известният виенски строителен предприемач Рихард Лугнер обеща тази година да не скандализира обществото със специалния си гост. В четвъртък вечер той ще доведе в ложата си бившата приятелка на Джордж Клуни – италианския модел Елизабет Каналис. Когато в средата на януари Лугнер разкри личността на звездната си гостенка, той все още бъркаше името й и непрекъснато я наричаше Кардиналис, но обеща, че до бала ще го научи.

Конкуренция Лугнер ще има в лицето на други двама бизнесмени, братята близнаци от Кьолн Арнолд и Оскар Вес. Те са поканили в ложата си известния австрийски актьор Хелмут Бергер. През 60-те и 70-те години той олицетворява типа мъжественост, различен от тази на Ален Делон - по-нежен, по-женствен, по-коварен. Ексцентричният Бергер е познат на любителите на киното от филмите на Лукино Висконти и Виторио де Сика. Утре вечер той ще влезе в балната зала на инвалидна количка, защото е с гипсиран крак, а пресконференцията му съвпада по време, случайно или нарочно, с пресконференцията на гостенката на Лугнер. Освен това стана известно, че бившата съпруга на Лугнер – Маузи – ще бъде в ложата на братята. Зрители и журналисти очакват с нетърпение продължението на този своеобразен дуел на звездните гости по време на Виенския оперен бал.

Оперният бал е желано събитие и за бизнеса – срещу суми (пазени в тайна от организаторите) спонсорите получават правото да покажат продуктите си в светлините на прожекторите на бляскавата проява. Тази година балът има 22-ма спонсори. Отхвърлят се предложенията на фирми, чиито продукти са неподходящи за балната нощ, или такива, чийто бранш вече е представен, тай като важи правото на екслузивност.

Традиционно балът се предава директно от австрийската обществена телевизия ORF и от баварската телевизия BR.