Водолеят не отстъпва със своето свободолюбие дори и в интимните отношения. Не обича ограниченията и проявите на ревност. Верен е, ако се радва на личната си свобода, но не прощава изневерите, в които сам се е убедил, защото не се доверява на клюки и интриги. Верен е на себе си, дори и когато е непостоянен. Интересите му са разностранни, затова е застрашен от разпиляване и задължителни отклонения по пътя си. В отношенията си с хората Водолеят е открит и честен. Общува с лекота и се чувства добре във всяка среда. Бързо печели приятели и е по-верен на тях, отколкото на своята интимна половинка, дори и когато е създал семейство.
Жената Водолей няма да допусне да бъде третирана като сексуален обект дори и от мъжа, когото обича. Иска да бъде уважавана и да не бъде принуждавана на сексуален контакт. В никакъв случай не е прекалено консервативна. Просто иска да се увери, че не е поредната бройка в нечий списък от завоевания. Честна е в отношенията си и трудно може да излъже. За съжаление, когато се влюби в някого, е способна да направи големи глупости. Обикновено е винаги затрупана с работа, до степен на пълна изолация от хората, на които отдава труда и загрижеността си. В секса се старае да увеличи удоволствието на партньора си и е готова да експериментира. В същото време не изисква това, което би доставило удоволствие на нея самата. Често създава семейство с неподходящия партньор само защото го е съжалила.
Мъжът Водолей е притеснителен и обикновено чака жената да направи първата крачка. И той търси най-напред приятелството, а след това се появява любовта, която води до секса. Под привидната му студенина се крие емоционалност. Обича да пътува и да се чувства независим и свободен. Тази е причината да прекъсва рязко връзките си, дори и когато са само приятелски. Лесно се влюбва, но дълго се колебае, преди да се ожени.
Съжителството между двама партньори, родени във Водолей, се основава най-напред на братско-сестринските отношения. Подхождат си в сексуално отношение, въпреки че липсва силното емоционално привличане. Ако жената Водолей съумее да бъде едновременно съпруга, майка, приятелка, интимна партньорка, изповедница и домакиня, мъжът Водолей ще направи за нея невъзможното, за да бъде щастлива. Между двамата партньори Водолей може да съществува хармоничен и стабилен брак.
Често изискванията на партньорите Водолей са такива, че ако не са родени в един и същ знак, мнозина от тях остават сами и не създават семейство.