Родените в Козирог са стабилни, бавни, сдържани и предпазливи. Най-важната задача в живота им е себесъхранението. Не се опитват да натрапват превъзходството си. Винаги се стремят към крайна победа. В отношенията с хората са сдържани и недоверчиви, но въпреки това се стараят да общуват, за да се обградят с хора, от които могат да извлекат полза. Това се отнася и за чувствата им.
В сексуалната сфера са умерени и се нуждаят от уют, спокойствие и любов, която им помага да избягат от самотата. Не показват чувствата си. Прикриват ги доста умело. Необходимо е много време, за да си ги признаят. Любовта и сексът за тях са свързани със създаването на потомство. Трудно обявяват връзката си, защото осъзнават, че им е невъзможно да се влюбят истински. Когато създадат семейство, полагат огромни грижи за него, но на близките им не е лесно заради непрекъснатите бариери, които поставят около тях.
Жената Козирог създава семейство късно, след като е имала много връзки. Тя привлича слабите мъже, но въпреки че е поласкана от вниманието им, няма да се съгласи да се обвърже с тях. Затова търси партньор, който да є проправя пътя към успеха и да є дарява любовта, без която може да се разболее. Лесно се възпламенява, но често предпочита да спи в самостоятелно легло. Притежава невероятна сексуална издръжливост и изисква същото от партньора си. Ако изглежда студена, приемете, че това е защитната є маска.
Мъжът Козирог е страстен и прекалено чувствен. Не обича да бъде отблъскван. Ако не е желан от жената, която си е харесал, е по-добре да му го каже в очите, за да не си губи времето напразно. Верен е в любовта и брака и не е склонен да изневерява. Трудно може да бъде задоволен в сексуално отношение, защото неговата потентност нараства с годините. Въпреки това от жената до него се иска да бъде не само добра любовница, а и добра партньорка и приятелка. В любовта не е импулсивен, защото всичко, дори и в чувствата, е предварително планирано. Склонен е към садизъм, особено ако жената се противопоставя – тогава прибягва до насилие.
Ако двама партньори, родени в Козирог, съжителстват заедно, това решение няма да бъде плод на внезапно хрумване. Ще се понасят лесно и ще са привлечени един от друг, защото всеки от тях може да разчита на другия. Въпреки това рискуват да превърнат живота си в рутинен и лишен от емоции. Ще работят много, но това би задоволило и двамата, ако не си пречат в стремежа да изградят професионална кариера. Семейният им живот би бил скучен, но пък щастлив, заради личните успехи на двамата партньори и радостта, която ще им носят децата.