Зимата е сезонът на баловете и карнавалите в Европа. Венеция вече очаква полета на ангела, в австрийската столица текат приготовленията за грандиозния оперен бал, а в София дебютантите репетират стъпките на полонезата, за да покажат уменията си по време на 16-ия виенски бал. Благотворителното събитие у нас ще се състои на 20 февруари в залите на "София хотел Балкан" под патронажа на Негово превъзходителство посланика на Република Австрия Роланд Хаузер и кмета на София Йорданка Фандъкова.

Гостите на бала ще имат възможността да се потопят във виенска бална атмосфера с тържествено откриване с полонеза, музикална програма, томбола, среднощен кадрил, виенска кухня и музика. Бала ще открият дебютантите, подбрани с кастинг от елитни столични гимназии, а за кулинарните изненади на вечерта и тази година ще се погрижи майстор-готвачът от Виена Готфрид Ганстерер.

По традиция гостите ще дегустират различни вина, както и вурстчета и гулаш, ще слушат традиционната „хойриге“ музика в изпълнение на музиканти от Виена. В среднощните часове пък стартира най-забавната част - церемониал майстор ще преподава уроци по кадрил. Приходите от продажбата на кувертите за вечерта ще бъдат дарени на благотворителни организации, сподели Мария Нейкова, която стои зад организацията на бала в София заедно със сдружение "Виенски клуб", чийто председател е тя.

Водещите на бала са: Ади Лозанчич - Австрия (хореограф) и Калина Жекова - оперна певица.

Ще присъства делегация от Виена, водена от г-жа Ренате Браунер, която е първия човек в правителството на Виена след Михаел Хойпл и съответно и зам. кмет.