Годината на Земния глиган започва на 4 февруари 2019 г. в 23.04 ч. българско време и продължава до 24 януари 2020 година.

Глиганът управлява часовете от 21.00 ч. до 23.00 ч.
Сезон: есен, месец ноември
Елемент: Вода
Съответства на зодиакален знак Скорпион

На 4 февруари 2019 година навлизаме в годината на Земния глиган (Свиня). Това е последният знак от 12-те на източния зодиак, защото Глиганът е последното животно, явило се при Буда, за да подреди и затвори зодиакалния кръг. Тази е причината родените в година на Глигана да носят в себе си противоречия и избухват в крайности заради невъзможността да напаснат характеристиките, които са им заложени – от мудност до ярост, от слънце до мрак.

В годината на неговата власт сме кълбо от вътрешни противоречия и несъгласие с всичко и със самите себе си дори, особено в съчетание с властващия Юпитер. Въпреки че е по-спокоен от представителите на Глигана подвластен на Огън, Въздух, Метал, Дърво, Земният глиган, съчетан с огнената същност на планетата Юпитер, е способен да донесе неочаквани обрати на планетата Земя, в живота на човечеството и в битието на семейството.
Годината на Земния глиган изисква да анализираме изминалите 12 години, да осъзнаем къде са грешките, паденията и победите ни, да се сдобрим с хората, които сме наранили и отдалечили, да претворим кармата с враговете си най-малкото в неутрална. Политиците да променят посоката от противопоставяне и агресия към стабилизация и мир.

Земният глиган повлиява всички житейски сфери, стреми се да потуши конфликтите и да нормализира отношенията между хората и държавите. Глиганът е миролюбив и прави нужното да бъдат спрени войните, да не се разгарят нови огнища на международни конфликти. Агресията е потисната.

Положителното влияние на Глигана е, че с неговата добронамереност и коректност може да преобърне не само на личностно, но и на държавно ниво животът на човечеството, защото умее със силата, която притежава, да върви към целта и задължително да я постига. Хората ще започнат да обичат живота и да се отнасят помежду си с повече уважение, спестявайки си конфликтите и противопоставянето.