Годината на Земния глиган започва на 4 февруари 2019 г. в 23.04 ч. българско време и продължава до 24 януари 2020 година.

Глиганът управлява часовете от 21.00 ч. до 23.00 ч.
Сезон: есен, месец ноември
Елемент: Вода
Съответства на зодиакален знак Скорпион

На 4 февруари 2019 година навлизаме в годината на Земния глиган (Свиня). Това е последният знак от 12-те на източния зодиак, защото Глиганът е последното животно, явило се при Буда, за да подреди и затвори зодиакалния кръг. Тази е причината родените в година на Глигана да носят в себе си противоречия и избухват в крайности заради невъзможността да напаснат характеристиките, които са им заложени – от мудност до ярост, от слънце до мрак.

В годината на неговата власт сме кълбо от вътрешни противоречия и несъгласие с всичко и със самите себе си дори, особено в съчетание с властващия Юпитер. Въпреки че е по-спокоен от представителите на Глигана подвластен на Огън, Въздух, Метал, Дърво, Земният глиган, съчетан с огнената същност на планетата Юпитер, е способен да донесе неочаквани обрати на планетата Земя, в живота на човечеството и в битието на семейството.
Годината на Земния глиган изисква да анализираме изминалите 12 години, да осъзнаем къде са грешките, паденията и победите ни, да се сдобрим с хората, които сме наранили и отдалечили, да претворим кармата с враговете си най-малкото в неутрална. Политиците да променят посоката от противопоставяне и агресия към стабилизация и мир.

Земният глиган повлиява всички житейски сфери, стреми се да потуши конфликтите и да нормализира отношенията между хората и държавите. Глиганът е миролюбив и прави нужното да бъдат спрени войните, да не се разгарят нови огнища на международни конфликти. Агресията е потисната.

Положителното влияние на Глигана е, че с неговата добронамереност и коректност може да преобърне не само на личностно, но и на държавно ниво животът на човечеството, защото умее със силата, която притежава, да върви към целта и задължително да я постига. Хората ще започнат да обичат живота и да се отнасят помежду си с повече уважение, спестявайки си конфликтите и противопоставянето.

Мнозина ще се решат да сменят своята работа или да се установят в друга държава, гарантираща им по-високи приходи. Дори посредствените хора и неудачниците се радват на успех.

В личния живот на хората също настъпват промени. Обезверени самотници най-сетне срещат подходящ партньор и не бива да се притесняват от силата на връхлетелите ги чувства. След раздяла и развод семейните продължават да поддържат добри отношения с бившите си половинки. Проблемни бракове с лекота може да бъдат стабилизирани. Глиганът подкрепя и дарява щастие на всички, които държат на стабилните семейни отношения, но наказва жестоко флирта и изневярата. Сключвайки брак, не се страхувайте от новото в живота си, не се обръщайте към миналото си и нито за миг не се съмнявайте в правилността на вашия избор, стига и Съдбовната ви забрана за брак да е отпаднала.

Материалната страна на живота в годината на Глигана ни носи благополучие, но не даром, а чрез положения от нас труд. И въпреки че Глиганът се слави със своята щедрост, съветът ми е да не прекалява, защото му е забранено да взима кредити и заеми от приятели, които може да не успее да върне в срок и да съсипе дългогодишни отношения. Това важи и за всички хора, родени в другите зодиакални знаци. Единственият начин за постигане на финансова стабилност е да работим, но и да пестим.

В здравословно отношение годината е сравнително спокойна, ако се грижим за себе си и при симптоми на тялото, че има проблем, си обръщаме навреме внимание.

Земният глиган изисква от всеки от нас, но и ни задължава да живеем без притворство, лицемерие и колебания, да осъзнаем мястото си, а ако не сме го заели, да го сторим, да не пилеем ценни години от живота си. От нас зависи да изживеем годината в хармония със себе си и със света, за да достигнем доволни от себе си до началото на новия цикъл съгласно източния зодиак, който започва на 24 януари 2020 година с годината на Плъха – пъргавелкото, пръв дотичал до Буда.