Годината на Огнения петел започва на 28 януари 2017 г. в 02.07 ч. българско време и продължава до 15 февруари 2018 година. Петелът управлява часовете от 05.00 ч. – часа на изгрева до 19.00 ч. – часа на залеза.

Отговаря на есента и на месец септември.
Елемент – метал.
Съответства на зодиакален знак Дева.

Петелът е откровен и нападателен, когато иска нещо или има цел. Често си печели неприятели и все не му се удава да се научи на прилежание, такт и търпение, на умение да премълчава. Без съмнение Петелът е искрен, но неговата искреност по-често е откровеничене и преминава в обидни квалификации, ако се чувства засегнат. Не се вълнува дали думите му причиняват страдание. Дипломатичното поведение не му е присъщо. Точно обратното – държи да блести, да бъде забелязван, дори и когато част от оперението му липсва, защото вярва, че околните ще го възприемат като победил в битка, а това е повод за гордост и възвеличаване.

Самомнението му е високо. Петелът обичайно се възприема като безпогрешен. От една страна, не търпи критика, нито се доверява на когото и да било, а разчита само на себе си. От друга, обича да раздава съвети, без да са му поискани. Не му се доверявайте, защото неговите идеи са мечти, които някой друг трябва да осъществи.

Съветвам всички, които не са родени в този зодиакален знак, но имат до себе си партньор Петел, да си направят план за цялата година и да се придържат към него, а целите, към които се стремят, да са основани на добре обмислените им действия, за да избегнат безцелното разпиляване, подстрекавано от родения в Петел, и разочарованието в края на годината.

Засилените материални стремежи, властващи в годината на Петела, ще подведат мнозина да търсят лесни, дори и рисковани и непочтени начини за бързо забогатяване. Резултатът ще бъде само и единствено разочарования, финансов недоимък, конфликти и проблеми със закона. На всички ще ни се иска да демонстрираме превъзходството си над другите – нов повод за неприятности и начин да си спечелим врагове. После ще се опитваме някак си да възстановяваме съсипания мир и хармонията в отношенията с цената на много усилия и здравословни проблеми за хората с по-слаба психика.

Петелът държи на бляскавия външен вид, практичен, но и способен да изпитва силни емоции с неочакван край. Не обича да вижда около себе си безвкусно облечени хора. Небрежността го поболява. Околните си мислят, че може да ги окуражи, да ги посъветва, но обикновено думите му рядко преминават в действия.

В годината на Огнения петел лесните печалби са невъзможни, но в същото време разточителството ще е характерно за всички зодиакални знаци. Дори и по-пестеливите и даже стиснатите хора ще са склонни да разпуснат колана и да прахосват и угаждат на капризите си.

В любовта са възможни разочарования, ако партньорът се окаже различен и далеч от мечтите на Петела и житейската му философия. Независимо от пола си представителят на Петела обича женската компания. В мъжка компания скучае, защото не може да блести.

В политическия живот продължават да се появяват все повече обсебени от самочувствие без покритие хора, които ще изпълзяват незнайно откъде. Ще говорят омайващо със заучени фрази и ще доказват колко са важни за България, за добруването на народа ни, но без да имат качества. За сметка на тази липса притежават умението да се облагодетелстват дори и по непочтен начин. Какво толкова, като са унищожили нечий бизнес, труд, дори живот? Жертвата им е могла да внимава и да се предпази – тази наглост ще властва над дните ни заради влиянието на Петела.

Възможни са политически и военни действия, терористични нападения и политически убийства, въпреки че няма да са така чести както в годината на Марс. Разбирателството между държавите ще бъде затруднено през първата половина на годината.

Най-важното изискване, което ни налага годината на Петела, е да си припомним, че мълчанието е злато, а думите, гневните и обидни определения могат да съсипят отделната личност, държава или дори цялата планета. Ние, Човеците, сме длъжни да направим своя избор. Годината на Петела и на Слънцето, чийто глашатай и предвестник е Петелът ни дава шанс да се възцари мир. Дай Боже да направим правилния избор, защото топлината на Слънцето дарява живот, но живителната топлина може да изригне в изпепеляваща всичко и всички огнена гена.

{* *} {literal} {/literal}