Квас за хляб

Приготвянето на магическия хляб отнема седмица. За препоръчване е да го започнете в понеделник. Сместа, от която започва приготвянето на хляба, трябва да ви е дадена от човек, който вече е правил хляба.

Понеделник – към първоначалния квас добавете 250 г захар, разбъркайте, след което покрийте с похлупак. Това е денят, в който трябва да си пожелаете нещо.
Вторник – добавете 250 мл прясно мляко, разбъркайте и отново покрийте с похлупак.
Сряда – към сместа се добавят 250 г брашно, което се разбърква и отново се захлупва.
Четвъртък – разбъркайте, докато получите равномерна хомогенна смес и отново захлупете.
Петък – към сместа се добавят 250 г захар, 250 г брашно и 250 мл прясно мляко, които се разбъркват енергично до получаването на хомогенна смес. След това сместа се разделя на 4 равни части, 3 от които трябва да се подарят на близки приятели.
Събота – към четвъртата част от сместа се добавят 250 г брашно, 250 мл олио, 3 яйца, 1 шепа стафиди, половин, начупен на дребно шоколад, 1 кафена чаша начупени орехи, половин чаена лъжица канела, половин чаена лъжица сода за хляб, половин бакпулвер и 1 пакетче ванилия. Сместа се пече на умерена фурна (180 градуса) за 40-45 минути. След това магията се усеща от всички в семейството.

Оригинална рецепта за ватикански хляб – хлябът на щастието >>

Хлябът на щастието

Съставки:

Пшеничено брашно – 2 чаши
Олио – половин чаена чаша
Яйца – 4 броя
Бакпулвер – 2 супени лъжици

Начин на приготовление: Ватиканският хляб или т.нар. хляб на щастието трябва да бъде споделен. Част от приготвеното тесто споделете с вашите роднини. Те трябва да добавят брашно, мляко, захар. След 9 дни сместа може да се пече, като междувременно са добавени допълнителните съставки. Част от готовата смес също дайте на свои роднини.

Приготвянето на ватикански хляб се съпътства от вярата, че неговото споделяне под формата на квас и като готов продукт носи щастие във вашия дом. Дали наистина е така, трудно може да се каже, защото всеки мисли по различен начин. Условието е ватиканският хляб да се приготвя веднъж в живота, за да отговори на желанията на хората.

Тестото се смесва само с дървена лъжица. Дръжте го в голям стъклен или пластмасов съд в хладилника или го разделете на 2-3 части, защото тестото набухва.

Ден 1 – не докосвайте тестото
Ден 2 – не докосвайте тестото
Ден 3 – тестото се размесва с дървена лъжица
Ден 4 – тестото се размесва с дървена лъжица
Ден 5 – размесва се тестото. Добавете 1 чаша мляко, 1 чаша захар, 2 чаши брашно.
Ден 6 – размесва се тестото. Добавете 1 чаша мляко, 1 чаша захар, 2 чаши брашно.
Ден 7 – тестото се размесва с дървена лъжица
Ден 8 – тестото се размесва. Добавете 1 чаша мляко, 2 чаши брашно.
Ден 9 – тестото се разделя на четири части.

Трите части подарявате на добри хора. В четвъртата част добавете половин чаена чаша олио, 2 чаши брашно, 2 супени лъжици бакпулвер, 4 яйца. Може да добавите зеленчуци или плодове. Разбъркайте сместа до хомогенност и печете на 160 градуса.

{* *} {literal} {/literal}