Меркурий е ретрограден във Водолей в периода 06.01. – 26.01.2016 г.

Ретроградността на планетата във Водолей влияе повсеместно, като особено мощно ще усетят неговото влияние всички хора, които са били на светлинни години напред в развитието си в своите минали прераждания. Тези хора тогава не са намерили разбиране, оценка и признание заради напредничавите си и неясни за своето време идеи. Сега, в този кратък отрязък на влиянието на Меркурий мнозина от тях ще постигнат дълго отлаганото във времето признание.

Меркурий е ретрограден в Телец в периода 29.04. – 23.05.2016 г.

Тази ретроградност засилва до крайност меркантилността и алчността при хората, за които не съществуват други ценности, но умело прикриват това свое качество. През този период на ретроградност на Меркурий в Телец ще направят и невъзможното, за да се облагодетелстват, дори и по непочтен начин. Засилено е типичното за тях недоверие и нежелание да повярват в нечия искреност. Тези, които са решили да сключват брак през периода, ще са щастливи, ако е и по-сметка.

Меркурий е ретрограден в Дева в периода 31.08. – 22.09.2016 г.

Засилва до крайност перфекционизмът във всяко отношение. Липсата му ще води до ярост, лични и професионални провали заради неконтролируемия изблик на агресивна емоция. Особено повлияни ще са родените в Дева, Козирог, Телец и Рак. Семейните или ще стабилизират проблемния си брак, или ще се решат на раздяла заради отказа им да приемат, че са в подчинение на половинката си, родена в един от тези знаци, или заради опитите й да наложи ред, който отхвърлят.

Меркурий е ретрограден в Козирог в периода 19.12. – 31.12.2016 г.

Ретроградността на Меркурий в Козирог засилва песимизма и черногледството. Ако допуснем да виждаме само лошото и негативните черти на хората, ще се сблъскаме с отчуждението на околните и трудно ще си върнем тяхното доверие в обозримо бъдеще.

Марс е ретрограден в Стрелец в периода 18.04. – 30.06.2016 г.

Марс, планетата управител и на годината заради номерологична вибрация 9, ни помага в периода до 27 май да се научим на целенасочен труд, но не едновременно към множество цели, а към една, както и да не пилеем силите си за дребни неща. Да направим разлика между целеустременост, амбиция без покритие и действителни постижения.

Юпитер е ретрограден в Дева в периода 08.01. – 10.05.2016 г.

Господар на периода е инатът на родените във всички знаци, но най-вече на представителите на Дева, Козирог, Телец и Рак, както и на всички, които имат Луна или асцедент в един от тези знаци. Тези хора са обладани от желанието да налагат изискванията си, които обаче отговарят не на действителността, а на техните субективни представи.

Сатурн е ретрограден в Стрелец в периода 25.03. – 13.08.2016 г.

Продължителен период, в който сме длъжни да се научим на търпение и толерантност, на достойнството да признаваме чуждите знания, дори и ако са повече от нашите. Хората с малко знания неистово ще спорят, за да налагат правотата на своите виждания. Не ги притеснява опасността да попадат в такива конфликтни ситуации, от които после трудно ще се измъкват чисти. Задачата им е да се научат да приемат по-знаещите от тях – трудна, дори непосилна задача при по-ниско образованите хора, които винаги всичко знаят и разбират, даже и да са абсолютно некомпетентни. Ако бъдат допуснати незнайно как до властови постове, катастрофата е неизбежна.

Уран е ретрограден в Овен в периода 30.07. – 29.12.2016 г.

Ретроградното движение на Уран в огнения Овен е полезно, защото няма да ни позволи да се примирим с мисълта, че светът може да живее в застой и делникът ни да бъде скучен. Засилен е стремежът да накараме околните да се заемат с изучаване на новото и неизвестното без страх и притеснения. Не бива да прекаляваме в битките си за надмощие, за да не се окажем победители, но губещи.

Нептун е ретрограден в Риби в периода 14.06. – 20.11.2016 г.

Всички ние в този продължителен период на ретроградност на Нептун ще се наложи да преосмислим начина си на живот, дори и чрез повече мигове на самота и себеанализ. Време е за пореден път да изчистим сериозните си кармични грешки от минали прераждания или натрупаните в този живот.

Плутон е ретрограден в Козирог в периода 18.04. – 27.09.2016 г.

Тази ретроградност предупреждава преди всичко подрастващите и младите поколения, че ако са изоставяли близките и любимите си в предишен живот, дори и да нямат подсъзнателен спомен за това, в сегашния живот ще бъдат многократно изоставяни, за да разберат смисъла на коректните и човешки отношения. Ако това се случи в периода на ретроградност на Плутон в Козирог и изживеят раздяла с любим човек, не бива да се притесняват, нито да страдат, защото така чистят кармата си.

Хирон е ретрограден в Риби в периода 27.06. – 01.12.2016 г.

Хирон със своята ретроградност в Риби, съвпадаща в част от времето и с ретроградния Нептун в Риби, пречи на лекомислените действия и стремежа ни да работим в своя полза, но във вреда на околните. Лесните начини за печелене на пари, желанието за бягство от големите отговорности или опитите чрез хора на власт да се получат незаслужени блага ще бъдат светкавично наказвани.

{* *} {literal} {/literal}