Разковничето, че Паяк е само зодия, която не е производна на съзвездие, е неговото положение. Ако погледнете атласа на звездното небе, ще видите, че между Телец и Близнаци има плетеница от звезди без допирна точка помежду им.

Някога назад в древността тези звезди са били изобразявани като кръст, но и възприемани като паяк. Разликата във фигурата не бива да ни учудва, защото образът на съзвездието обикновено е умо­зрително творение на човешката представа за това, което вижда. В средата на второто столетие преди новата ера астрономите са „прерисували“ струпванията от звезди, видими на звездния купол, едно, от които е Змиеносец. Съзвездието символизира наказания от Зевс бог лечител от гръцката митология Асклепий заради провинението му, че не само лекувал, но и възкресявал смъртните хора.

Змиеносецът обхващал пространството от Стрелец до Телец и Близнаци. Паякът се превърнал в опашката на змията, носена от Змиеносеца. Превъплътили се в едно цяло. Единни, но различни. Двата края на свързващата ги равновесна права в зодиакалния кръг, различната психика в общия модел на човешкия характер. Двоичността в единението.

В този смисъл, Паяк може да привнесе допълнителни характеристики на Телец и Близнаци, без това да е задължително за всеки, роден в периода на неговата власт. Може и да няма влияние. Не така стои въпросът със Змиеносец. Съзвездието се е вклинило в Стрелец и винаги оказва влияние, независимо каква е неговата сила.

Равновесие
Без Паяк няма Змиеносец, защото зодиакалният кръг винаги трябва да има четен брой зодиакални знаци. Змиеносецът е противоположен на Паяка и двата знака са във взаимно равновесие.

Кой се страхува от Паяка?
За разлика от хората, родени в Змиеносеца част от родените в Паяк били крайно агресивни и на всяка цена готови да получат това, което са си наумили, без оглед на средствата. Включително и върховната власт. Какво обаче е запомнила историята за отпадането на зодиакалния знак Паяк?

В римския зодиак, зодиакалните знаци са били 14. Един от тях е заличен, но това не е Змиеносец, а Паяк. Той е обхващал периода от 16 май до 12 юни.

Историята
Гай Юлий Цезар бил суеверен и вярвал, че Паякът му носи нещастие. Затова е разпоредил отпадането на този зодиакален знак от Римския зодиак при въвеждането на новия Юлиянски календар през 45 г. пр.н.е. Истината обаче е по-различна...

Истината
Вероломството на някои от хората, родени в Паяк, била известна и плашела. Диктаторът Цезар тръпнел от страх да не бъде свален от власт и посечен от родени в Паяк. Не че е успял да избегне Съдбата си.
Как решил проблема? Дал разпореждане да бъдат избивани всички деца, родени в отрязъка 16 май – 12 юни. Понякога оставяли момиченцата. Били нужни, за да раждат деца. Момченцата били убивани в мига, в който се появявали на бял свят. Заповедта била бебетата да бъдат убивани от бащите, за което Цезар ги дарявал богато. Тук е уместно да отдадем справедливост на цар Ирод, разпоредил избиването на младенците, за да попречи на идването на Месията. Не той е измислил тази човешка хекатомба, а само е заимствал идеята от Цезар.
Това безумие продължило почти седем столетия. За да спре детеубийството, превърнало се по време на римската република, а после империя в традиция на злото, християнската църква забранила убийствата, които вече били изключение. Хората намерили начини да избягват раждането на бебе в знака на Паяка. Освен това споменаването на зодия Паяк се наказвало с отлъчване от лоното на църквата.

Да се върнем назад във времето... Заличаването на Паяк от зодиакалния кръг е създало неравновесие, защото са останали 13 зодиакални знака, чието съществуване е невъзможно без противо­стоящ равновесен знак. Логично и естествено е отпадането на зодиакалния знак Змиеносец, който е стоял в противовес на Паяка.

Промяна на зодиакалния кръг
Даже и отново да бъдат официализирани Паяк и Змиеносец, и изобразени на зодиакалния кръг, тяхното присъствие няма да промени астрологичните характеристики на подвластните им хора, защото компетентните астролози, винаги в своите тълкувания се съобразяват с двата „скрити“ знака.
Астрологията е сложна наука, математика, облечена в думи, и не е възможно да бъдат пренебрегвани личностни характеристики заради заличаване на зодиакален знак, поради каквито и да било причини. Зодиакалния знак може и да го няма, но качествата на характера винаги съществуват и се описват в астрологичното тълкуване и хороскопа. Ето защо, дали зодиакалните знаци ще са 12, 14 или 104, е без значение. Характеристиките на личността, родена на определен ден, месец, година и с известен час, остават неизменни, независимо с какво име ще наречем времевите отрязъци, в които е имала късмета или нещастието да се роди.

Зодиакът описва характери и закономерности, а не раздава осъдителни присъди за унищожението на хора. Да оставим Паяк и Змиеносец в лоното на надживяната история и ще си спестим ненужни житейски драми и даже нечия гибел.