Ще запомним предиобеда на 18 юни, рождения ден на президента Радев, с една озадачаваща неочакваност, която подтикна мнозина – леви, десни, безпартийни и изпаднали от парламента, да се запитат какво и защо е разкръстило президента, че хвали правителството. Слушаме и не вярваме на ушите си! Президентът похвали кабинета „Борисов“ за свършеното по време на европредседателството: „Правителството показа кураж, като избра много трудна тема като Западните Балкани. Българското правителство показа характер, като пое тази много крехка тема. Но някой трябваше да започне. Българското правителство показа постоянство, като върна темата за Западните Балкани в една много деструктивна среда... Правителството успя да управлява дневния ред на Европа, като показа умения и разви атмосфера на честен и отворен диалог“, подчерта президентът Радев на пленарната среща на Конференцията на комисиите по европейски въпроси на парламентите на ЕС в НДК.

Някой да си спомня от встъпването си в длъжност през януари 2017 г. президентът Радев да е казал една добра дума за работата на правителството? Аз не помня, а очевидно и никой не помни, след като похвалата на президента за кабинета „Борисов“ беше отчетена като новина по телевизиите с припомняне, че е за първи път.
Няма да правя хороскоп, за да разбера каква е скритата цел на похвалата. Ще си стоя с надеждата и вярата за чудодейното помъдряване на настоящия ни президент, който след почти година и половина мандат може би най-накрая е осъзнал, че да плува срещу течението не му гради авторитет, а и на рождения си ден влиза в година на кармична разплата.

Ако съм привърженик на конспиративните теории, бих допуснала, че проливният дъжд, излял се надвечер на 18 юни в София, е в отговор на президентското изказване. Дали от възмущение заради лицемерието, дали във възхвала заради душевното му освестване, ще остане загадка, но природата си каза думата и със земетресението от 3.5-а степен с епицентър на двадесет километра от Банско, усетено и в София, споходило ни в 12 часа по обяд, час след президентските хвалебствени слова. Дали е случайно съвпадението на новата лична година на президента Радев със степента на труса подвластни на вибрация 8? Времето ще ни отговори! Но не за президента, а за друго ми се иска да говоря.

Над София се изля проливен дъжд. Някъде спря токът, някъде имаше наводнения, канализацията не поемаше водата и тя се стичаше свободно към метрото, към мазетата и подлезите. Нищо изненадващо. Позната картинка от десетилетия, дори от времето преди зрелия социализъм. Че като гракнаха някои телевизии: Потоп удави София! Истерия, а говорителите с погребален глас ни съобщават за пороя, сякаш да ни подсетят, че и на Ной корабът вече е пълен и места за човеци дори в трета класа няма. А то само един проливен дъжд. И удавени нямаше, слава Богу, както се полага на всеки уважаващ себе си потоп.

Дъждът мина и отмина, последиците и те за ден-два отшумяха, но кой беше основният виновник? Кметът Фандъкова естествено, кой друг. Долу кметът! – пропищяха възмутени граждани в социалните мрежи и от телевизионния екран. Не знам дали сте забелязали, но някои телевизии си имат любимци и винаги от тях искат мнение, когато ще се говори против кмета. Все те знаят, другите са некадърни. Долу кметът, че не е разпоредил на Господ по-малко дъжд да излее в София, защото немалко и столичани, и софиянци имат навика да си хвърлят боклуците в коритата на реките и още къде ли не, само не и на сметищата, а после се жалват, че водата ги отнесла. Долу кметът за безумното строителство в селата квартали на София в полите на Витоша с липсваща канализация, избуяло като гъби след дъжд с края 89-а година, продължаващо и сега. Важно е къщата да се вдигне, къде с рушвет за ново строителство, къде с рушвет за узаконяване на незаконно, кой да ти ги сподели тези обществени тайни. Но кметът е виновен! И за паветата по „Дондуков“, и за жълтите павета. Всяка година ги пренареждат, защото отдавна не се спазва технологията, надали някой я помни, за полагането на тази настилка – пак е виновна Фандъкова.

Открай време се знае, че канализацията на София не може да поеме бързо водата от проливен дъжд. Така са я проектирали някога, когато са прогнозирали, че по улиците на социалистическа София ще се движат не повече от петнадесет хиляди автомобила. Сега само в един столичен квартал има повече. И за това сигурно Фандъкова е виновна, че на София й липсват над двеста хиляди паркоместа, заради презастрояване?

Винаги при порой някои части на София се наводняват. Така е било, така и ще бъде.

През далечната 1976 г., юни месец, се прибирах от успешно издържан изпит в края на сесията, потънала в мисли за купона довечера. Слязох на Ректората, пресякох към Художествената академия, излязох в градинката срещу Народното събрание и от ясното слънчево небе се чу страховит гръм, който буквално ни занити към земята със силата си. Уплаших се, спор няма. След гърма сякаш някой отвори крана на небесния резервоар и се изля не порой, а река от небето. Някой да си спомня, че тогава площадът около „Ал. Невски“ беше целият под вода до над глезените? Та ние, мокрите до кости пешеходци, го пресякохме със събути обувки.

През не толкова далечната 86-а след края на работния ден, вече не помня деня, се изля порой. Таксито докрета и спря на „Сливница“ при Сточна гара, в най-ниското. Водата се беше просмукала до средата на седалките. Всички коли бяха спрели в появилото се от нищото езеро. Нали помните – тогава карахме жигули, москвич, трабант, вартбург и тук-таме волга. Намокри ли се делкото, спираш и чакаш. Дойде друга кола, за да ме вземе и за да не се намокри синът ми, тогава двегодишен, го подадох през прозореца. Как не съм се сетила тогава да обвиня бъдещия кмет Фандъкова, студентка по това време, за канализационната несгода на столичния град.
Не знам откъде се нароиха толкова недоволни от всеки и всичко, постоянно мрънкащи същества. И все протестират, протестират, нали демокрацията им го разрешава. И все оставки искат. Станали накриво – долу кметът. Тръмп наложил санкции на Иран и петролът скочил, е, как да не се поиска оставката на премиера Борисов за неизбежното покачване на цената на тока, което според мен е или проява на глупост, съчетана със слободия, или добра организация, платена от вредни за България фондации и общества. Плащат, за да разбунват държавата ни, а не заради партийни пристрастия. Безродници винаги е имало и ще има, тъй че правителството ни няма да сбърка, ако последва почина на Унгария, чета, че и Русия се готви да го направи, и забрани всички организации, влагащи в български безродници пари, за да създават постоянно напрежение в обществото ни. Дали ще са лъжееколози, скрити или явни последователи на джендър битието, или сеещи омраза хейтъри в социалните мрежи, е без значение.

Поредният софийски порой отмина и беше забравен. Не чух обаче тия, които викаха „Долу кметът!“ и „Оставка!“ да се провикнат „Хайде сега, горе кметът, да живей!“ и да хвърлят капи, че толкова добре работи за благото на София и столичани. Добрата работа за града няма партиен цвят, а зависи от качествата на личността. Тъй че – горе кметът, защото направи от София удобен за живеене европейски град.

Светлана Тилкова – Алена

{* *} {literal} {/literal}