Долу кметът, горе кметът

йорданка фандъкова

Ще запомним предиобеда на 18 юни, рождения ден на президента Радев, с една озадачаваща неочакваност, която подтикна мнозина – леви, десни, безпартийни и изпаднали от парламента, да се запитат какво и защо е разкръстило президента, че хвали правителството. Слушаме и не вярваме на ушите си! Президентът похвали кабинета „Борисов“ за свършеното по време на европредседателството: „Правителството показа кураж, като избра много трудна тема като Западните Балкани. Българското правителство показа характер, като пое тази много крехка тема. Но някой трябваше да започне. Българското правителство показа постоянство, като върна темата за Западните Балкани в една много деструктивна среда... Правителството успя да управлява дневния ред на Европа, като показа умения и разви атмосфера на честен и отворен диалог“, подчерта президентът Радев на пленарната среща на Конференцията на комисиите по европейски въпроси на парламентите на ЕС в НДК.

Някой да си спомня от встъпването си в длъжност през януари 2017 г. президентът Радев да е казал една добра дума за работата на правителството? Аз не помня, а очевидно и никой не помни, след като похвалата на президента за кабинета „Борисов“ беше отчетена като новина по телевизиите с припомняне, че е за първи път.
Няма да правя хороскоп, за да разбера каква е скритата цел на похвалата. Ще си стоя с надеждата и вярата за чудодейното помъдряване на настоящия ни президент, който след почти година и половина мандат може би най-накрая е осъзнал, че да плува срещу течението не му гради авторитет, а и на рождения си ден влиза в година на кармична разплата.

Ако съм привърженик на конспиративните теории, бих допуснала, че проливният дъжд, излял се надвечер на 18 юни в София, е в отговор на президентското изказване. Дали от възмущение заради лицемерието, дали във възхвала заради душевното му освестване, ще остане загадка, но природата си каза думата и със земетресението от 3.5-а степен с епицентър на двадесет километра от Банско, усетено и в София, споходило ни в 12 часа по обяд, час след президентските хвалебствени слова. Дали е случайно съвпадението на новата лична година на президента Радев със степента на труса подвластни на вибрация 8? Времето ще ни отговори! Но не за президента, а за друго ми се иска да говоря.

Над София се изля проливен дъжд. Някъде спря токът, някъде имаше наводнения, канализацията не поемаше водата и тя се стичаше свободно към метрото, към мазетата и подлезите. Нищо изненадващо. Позната картинка от десетилетия, дори от времето преди зрелия социализъм. Че като гракнаха някои телевизии: Потоп удави София! Истерия, а говорителите с погребален глас ни съобщават за пороя, сякаш да ни подсетят, че и на Ной корабът вече е пълен и места за човеци дори в трета класа няма. А то само един проливен дъжд. И удавени нямаше, слава Богу, както се полага на всеки уважаващ себе си потоп.

Дъждът мина и отмина, последиците и те за ден-два отшумяха, но кой беше основният виновник? Кметът Фандъкова естествено, кой друг. Долу кметът! – пропищяха възмутени граждани в социалните мрежи и от телевизионния екран. Не знам дали сте забелязали, но някои телевизии си имат любимци и винаги от тях искат мнение, когато ще се говори против кмета. Все те знаят, другите са некадърни. Долу кметът, че не е разпоредил на Господ по-малко дъжд да излее в София, защото немалко и столичани, и софиянци имат навика да си хвърлят боклуците в коритата на реките и още къде ли не, само не и на сметищата, а после се жалват, че водата ги отнесла. Долу кметът за безумното строителство в селата квартали на София в полите на Витоша с липсваща канализация, избуяло като гъби след дъжд с края 89-а година, продължаващо и сега. Важно е къщата да се вдигне, къде с рушвет за ново строителство, къде с рушвет за узаконяване на незаконно, кой да ти ги сподели тези обществени тайни. Но кметът е виновен! И за паветата по „Дондуков“, и за жълтите павета. Всяка година ги пренареждат, защото отдавна не се спазва технологията, надали някой я помни, за полагането на тази настилка – пак е виновна Фандъкова.

Коментари (0)
  • Най-новите отгоре
Коментирай
Вашият коментар:
 
 
Топ предложения