С риск да предизвикам гнева ви поради незнание, ще се радвам да хвърлите светлина и върху индийската (ведическата) астрология. В сп. GEO, януарския брой, има обширна статия, озаглавена “Астрологията - митове и власт на звездите”. Изтъква се фактът, че при движението наклонът на земната ос се променя и мисленото пространство на земната ос, което днес сочи към Полярната звезда, след 12 000 години ще сочи към Вега. Индийската астрология се съобразява с тази особеност, западната - не. Изготвен е хороскоп (съвсем кратък) на Алберт Айнщайн по двата начина - резултатите са съвсем различни.

Алена: Няма нито една причина, поради която да се притесняваш, че ще предизвикаш гнева ми. Веднъж, защото всеки има право да пита, когато нещо не му е ясно, а той не е специалист по темата, и втори път, защото подобни статии пораждат много въпроси, на които обаче предубедени или невежи автори дават лъжливи и тенденциозни отговори и отново незапознатият с темата иска да изясни за себе си наистина ли толкова лесно оборима е астрологията като наука, суеверие ли е, мит ли е и може да има такива едва ли не полярни противоречия между ведическата и западната астрология като описаните в сп. “ГЕО” - бр. 1/2010 г.

Имам този брой на списанието. Прочела съм много внимателно статията и както винаги, когато видя подобно нещо, профанизиращо астрологията, но съшито с бели конци, не си губя времето да му отговарям. Още повече че отрицателите на астрологията, каквито винаги е имало и ще има, ще отричат нейната перфектна математическа основа, изразена чрез думи, каквито и аргументи да им бъдат показани. Те отричат, защото отричат и не се свенят да използват всякакви словесни манипулации, за да докажат правотата си. Категорична съм, че тази статия е писана от човек, който се опитва да принизи и значението, и смисъла на астрологията и да го сведе до отживяло времето си суеверие, неизвестно защо толкова здраво вкоренило се във всички култури. Обещанието за такава сюжетна линия се забелязва още в началото на материала, където на фона на прекрасната фотография на звездното небе разбираме, че ни очаква “откривателско пътуване в модерните центрове на вярата в звездите, което ще ни покаже защо хороскопите не са изгубили въздействието си дори в ерата на лунните разходки и сондите на Марс.”

Цитатът иска да ни обясни, че вместо да са рационални, хората все са си примитивно суеверни и вярват на бабини деветини като хороскопи и астролози.

Впрочем статията, която претендира за безпристрастност, но е изключително тенденциозна и подвеждаща, няма автор. Поне аз не видях такъв. Възможно е Хане Тигел, редакторка в списанието, на която са дали снимка, да е съставител на материала, но не става ясно. Все пак редактор не е автор. Може би така е по-удобно, защото и най-посредственият астролог ще обори без да се замисли псевдоистинските доводи, показващи астрологията като суеверия, магия, “типология и метод на себепознание”, при които “западният астролог придружава клиента през лабиринт, в който индивидът е заплашен да се изгуби. Само звездите му светят утешително от небето - както по времето, когато човекът за първи път се осъзнава като различно от останалата Вселена същество.”

Няма да преразказвам цялата статия. Ще посоча някои от заиграванията с астрологичната реалност.

1 не е равно на 4

Цитирам: “Още в предхристиянско време скептичните към астрологията привеждат аргументи, актуални и днес. Карнеад от Кирена (214-129 г. пр. Хр.), посочва, че хора, родени на същото място и по същото време, имат еднакви хороскопи, но различни Съдби “... защото “полезното и красивото не винаги е истинско”.

Не че сега, в ХХI век, не чуваме същия, едва ли не парализиращ от ужас астролозите извод. Свещено невежество. Същия довод изрече един учин от БАН. Неслучайно слагам ударението на “е”, защото истинските учени са достатъчно широко скроени хора, за да не отхвърлят без аргументи онова, което не разбират.

Тогава в сутрешния блок на bTV му отговорих, а той след предаването светкавично се изниза, сякаш се уплаши, че може да го убедя в нещо, от което се крие.

Сега отговарям, както са го правили и много други астролози преди мен, на този “аргумент” за “истинското” в астрологията.

Снимка: Светлана Тилкова - Алена

Вижте този триъгълник, който в пространството се превръща в пирамида. Той се състои от четири неделими части.

1              Астрологична

Дата, час, място на раждане

2              Номерологична

Вибрация на имената, деня на раждане, Съдбовния път, житейски периоди

3              Карма

Родова, индивидуална

4              Прераждане

В неподходяща среда, грешен избор на време, държава и семейство.

Ако тълкуваме само астрологичната част, наистина двама човека с еднакви дати, час и място на раждане ще имат еднакви хороскопи. Ето на това се радват като на необоримо доказателство отрицателите на астрологията и съвсем съзнателно си затварят очите за останалите три неделими части в хороскопа на човека - номерологичната, кармичната и средата на прераждането. Когато те бъдат изчислени и тълкувани, тогава става ясно откъде идват коренно различните съдби.

Очевидно този Карнеад от Кирена не се е задълбочил в достиженията на един от най-великите представители на античния свят - Питагор, родил се близо четири века преди него. Може би гроздето е било кисело, но днес един пълен номерологичен хороскоп задължително включва матрицата на Питагор. Е, къде сте отрицатели на очевидното? Очевидно за Питагор темата за кармата също е била ясна, след като за него “тялото е временна тъмница за душата”.

Зодиакални знаци и зодиакални съзвездия

Открийте разликата!

Друга любима тема за отрицателите на хороскопите е прецесията на Земята, която, видиш ли, доказвала колко несъстоятелни са астрологията и зодиакалните знаци. И в тази статия прецесията не е отмината. А как иначе да бъде убеден незапознатият с материята читател?

Прецесията е наклонът на земната ос спрямо равнината на земната орбита около Слънцето. Посоката на наклона се променя, като описва кръгово движение с период от около 26 000 години. Това е причината мислените точки върху еклиптиката (равнината на земната орбита), например на пролетното равноденствие, да преминават през целия зодиакален кръг за 26 000 години. И ето го другия аргумент за неверността на астрологията. Заради прецесията сега точката на пролетното равноденствие е между съзвездията Риби и Водолей, а не в Риби, както е било при възникването на астрологията.

Излиза, че сега Риби е Водолей и скептиците ликуват. Астролозите са сразени!... Но както казва и Линда Гудман “Безсмислено е да спорите... Съзвездията спадат съм неподвижните звезди и тяхното положение върху небесната карта е повлияно от тази промяна - те се преместват с един знак. Но астрологията се основава на движението на планетите, тъй че прецесията не оказва никакво влияние върху тълкуването на астролозите.”

Нарочно цитирах моята учителка по кармична астрология и думите от книгата є “Знаци на сродните души”, като искам да добавя, че и западната астрология при определени тълуквания се съобразява с прецесията (при изготвяне на глобални прогнози). Отрицателите на хороскопите така и не се научиха да различават зодиакално съзвездие от зодиакален знак.

В случая, ако искаме да сме съвсем точни, заради прецесията трябва да казваме, че примерно човек е роден в зодиакален знак Близнаци, но в зодиакално съзвездие Телец. Отново повтарям: планетите, а не съзвездията са факторите, изграждащи индивидуалния хороскоп.

Интелигентност не се изчислява

Както всяка наука астрологията има граници на познанието и своите възможности. Едно от нещата, които астрологичното изчисление не може да определи, е нивото и качеството на интелекта на личността. Може да бъде определено, че човекът има интелект, интелигентен е, интелектуалец, но дали ще бъде гений, професор, редови учен, учен или човек без образование, но природно интелигентен това не е по нейните възможности. Това може да направи астрологията на кармата, която в западната астрология е все още слабо застъпена. Затова и не разбирам защо се приема като удар по астрологията, според твърденията във въпросната статия, че изследване върху 15 000 американци, публикувано през 2006 година, не било установило връзка между датата на раждане и интелигентността. Ще бъда повече от смаяна, ако такава закономерност се установи. Явно и тук не е взет под внимание факторът “среда на развитие в настоящото прераждане”.

Мога да опровергая всички аргументи на отрицателите на астрологията в “Митове и власт на звездите”. Не че ще бъда чута от хората, за които астрологията е единствено отживяло времето си суеверие. Но... мястото в “Кармичният кръг” е ограничено.

Разделяй и владей

Неизвестно защо в статията се прави опит да се противопоставят западната и ведическата (индийската) астрология. Опитът е отчаян и достоен за съжаление, защото тълкуванията в класическата и индийската (или източната) астрология могат да се допълват. Не е възможно да бъдат различни, както са се опитали да ни убедят чрез два хороскопа на Айнщайн.

Неизвестният автор твърди, че ведическата астрология използва две специални точки на Лунната орбита - Раху и Кету, непознати в западната астрология. В същото време ни показват два популярни символа.

Кой може да сбърка символите на Северния и Южния Лунен възел, които са неделима част от звездната карта на западния астролог. Защо при колегата Нихенке (фиг. 1), съставил хороскопа на Айнщайн, според западната астрология тези задължителни елементи отсъстват - не знам. Също така е впечатляващо отсъствието на Хирон, Лилит и Лока Фортуна в звездната карта на Нихенке. Картата е непълна и естествено информацията е половинчата. Ще го попитам за мотивите му да дава осакатена от информация карта на годишната конференция на Германското дружество на астролозите през септември и в следващия брой ще има отговор и за тази, умишлена според мен, непълнота на звездната карта. Може да се убедите, че наистина липсва първична информация, като сравните фиг. 1 с фиг. 2.

Снимка: nasa.gov

Снимка: Светлана Тилкова - Алена

Звездна карта на Алберт Айнщайн, роден на 14 март 1879 г. в 11.30 ч. в Улм, Германия

 Фиг. 1 по Петер Нихенке, сп. „Гео”

Фиг. 2 по Светлана Тилкова

Астропортрет на Айнщайн

Предлагам ви моето тълкуване на звездната карта на Алберт Айнщайн.

Снимка: Светлана Тилкова - Алена

Съгласно индийската астрология той е роден във Водолей с асцедент в Близнаци. Много деен човек, който добре е умеел да се приспособява към обстоятелствата, за разлика от типичния Водолей. Влиянието на Близнаци го е превърнало в изключително променлива личност, търсеща без умора, постоянно нови и нови приключения. Непрекъснато е раждал свежи идеи, които не е могъл сам да претворява в реалност. Най-важното в живота му съгласно този хороскоп е било общуването и постоянното обогатяване с нови знания. Бил е лесно раним и бързо се е обиждал, но също така и бързо се е успокоявал. Към недостатъците му са се числели неговата неблагонадеждност и противоречивост. Поемал е обещания и веднага е забравял за тях. Бил е умен и благороден, но често е разпилявал способностите си и добрите си намерения, без да има осезаема полза. За него е било важно да се концентрира върху реалността, върху истински важните житейски цели и продължителната любов. Животът му е изпълнен с любовни интриги.

Изхождайки само от това мое кратко тълкуване на съчетанието между асцедента и слънчевия знак, не мисля, че крайният извод за Айнщайн във ведическия хороскоп, че е гений по рождение, е верен, защото, за да се превърне в гений, е положил изключително много труд, а условията на живот са му позволили да увенчае своя труд с успех и признание.

Съгласно класическата астрология Айнщайн е роден в Риби с асцедент в Рак. Влиянието на двата знака - Риби и Рак - е причина да е свръхчувствителен и два пъти по-емоционален от обичайното за зодиакалния знак Риби. Бил е крайно неспокойна натура. Настроението му се променяло ежеминутно. Всеки миг е живеел на такова високо емоционално ниво, че обкръжението му трудно е понасяло неговите изблици и преходи от една крайност в друга. Притежавал е силна памет и склонност да се крие в спомените си. Често сантименталният по отношение на миналото си и уважаващ традициите Рак го е задържал в настоящето. За него е била нетипична нерешителността на Рибите. Способен е бил дълго да се труди над разрешаването на даден проблем, но намери ли решение, той се е държал здраво за него и не е променял мнението си. Много по-агресивен е бил от типичните Риби. На моменти избухлив и рязък. Сдържан и затворен в себе си, той е искал да е обичан и да го ценят. И понеже е бил отговорен, желанието му се е превърнало в реалност. Разбиранията му за брак и семейство са били нетрадиционни заради присъствието на Козирога, Марс и Северния Лунен възел в дома на брака в звездната му карта. Би живял в семейство, но без подпис, за да не му бъде отнета личната свобода, като причината за това е била и натрупана карма в миналите му прераждания. За него е било важно да се опознае и да намери допирна точка със своето висше “аз”. В същото време се е стремил да е винаги полезен на околните със съветите си, без значение дали някой ги иска или не. Бил е крайно амбициозен и е искал да достигне върха на избраната професионална кариера. Неговата индивидуалност е била водеща във всичките му действия, което отговаря на странстващия дух на Водолея, съгласно индийската астрология. Нуждаел се е непрекъснато от похвали и признание и често, за да ги получи, е забравял за потребностите на останалите, с което си е печелил много врагове.

Положението на Лилит (Черната Луна) в Овен и в отрязъка от звездната карта, която определя 10-и дом, е причината при повлияна активна страна на характера му качествата му да се трансформират в разрушителна сила, която помита като лавина всичко по пътя си. Ако обаче е била повлияна пасивната страна на характера му, той е бил мекушав, затова и може да бъде възприет като романтик с женски характер, но не и с женски черти, както твърди колегата Нихенке. Лилит в десети дом също е причина да воюва с обществото, ако му пречи, и да не обича хората на власт, ако зависи от тях.

Повлиян от Уран, светоусещането му се е пречупвало през вътрешно му чувство за ред и отговорност. Много енергичен и работлив. Винаги е успявал да постига целите си. Идеално е знаел кога какво трябва да направи, но не е щадял хората, с които си е сътрудничил, като отново му е заложено да не се съобразява с техните потребности и да не им дава правото да се учат и да гонят своите интелектуални върхове.

В моя астропортрет на Айнщайн включвам и останалите важни фактори, повлияващи живота му - номерологичните аспекти съгласно датата му на раждане, които са пропуснати при тълкуването на Петер Нихенке.

Роден е под влияние на двойното число 14, което се тълкува и като редуцирано до 5. Стремял се е, но е бил длъжен да подходи с голямо внимание към полета на мамещото ново и неизвестно, за да не провали вибрацията на двойното число, даряваща щастие и успех, като число на кармичната отплата. Успехите му са могли да бъдат последвани от резки спадове и провали, ако не е осъзнавал отговорностите, които носят резките промени. Страничните съвети винаги са му били във вреда. Полза му е носело вслушването в гласа на собствената му интуиция. Качествата, изредени тук, са типични и за Водолея с асцедент в Близнаци съгласно ведическият му хороскоп.

Те са подкрепени и от влиянието на числото 5, което го е дарило с променлив характер и променливи намерения, вечно търсещ нещо, което само той си е знаел, и непрекъснато устремен към нови цели. Могъл е да се приспособява лесно, където и да попадне. Промените не са го притеснявали. За него необичайната среда е била извор на нови, несравними с нищо преживявания. Бил е надарен с умението да познава човешката природа във всичките є безкрайни изражения и да вижда положителните и отрицателните черти на нейната същност като на длан. Не се е колебаел да казва мнението си директно в очите още в мига на първата среща, но подобно поведение често е отблъсквало хората от него. От една страна, качеството, че е бил надарен с остра наблюдателност, е добро, но от друга - не е било редно да показва недостатъците на хората по характерния за поведението му безцеремонен начин. Всичко това е типично по-скоро за Водолея, а не за Рибите с асцедент Рак, който го обвързва с миналото и традициите, затова и датата на раждане в нейната номерологична част обвързва по-ясно характера му с индийската астрология.

От написаното от мен става ясно, че двете тълкувания, направени правилно, защото всеки астролог има своя начин на интерпретиране на звездните аспекти, са взаимно допълващи се и изобщо не се разминават.

Ако включим и заложеното на Айнщайн от източната астрология, тогава той е роден в годината на Заека с асцедент Кон. Заекът отговоря на зодиакален знак Риби, а конят - на Близнаци. Ако подредим тази информация, ще видим, че съгласно източния и класическия зодиак той е подвластен на:

Заек = Риби

Кон = Близнаци

Отново взаимно допълващи се характеристики. Като представител на земния Заек той е бил сдържан човек, но практичен и проницателен, умеещ да вниква в характера на хората и да тълкува правилно събитията. Реалист е бил по отношения на целите си и готов да работи упорито, особено през първия период от живота си, да си осигури материална стабилност, чрез която да ги постигне. Умеел е да дава правилните съвети и затова колегите и приятелите му са го уважавали и ценели.

Заради влиянието на Коня (отговарящ на Близнаци - асцедента му в индийската астрология), той е общителен, съобразителен, прозорлив и не допуска да му пречат по пътя към целта, но това са характеристики и на Рака и на Рибите.

Сами се убедихте, че противоречия между класическата и ведическата астрология, както се опитва да ни убеди статията в сп. “Гео”, няма. Тълкуванията взаимно се допълват.

Единственото смислено нещо в “Митове и власт на звездите” в сп. “Гео” бяха снимките на стари гравюри и цитати от древността.

Защо се отрича астрологията?

Не ви съветвам да вярвате в астрологията, защото тя не е религия. Астрологичното знание е факт и то действа. Все още обаче не сме открили защо действа. Според мен тази е причината астрологията да има толкова много врагове. Когато нещо работи, но рационалният ум не успява да открие законите, заради които работи, той се плаши и типично за земния човек отхвърля неподвластното му за анализ знание. Тази реакция за мен е форма на суеверен страх от неизвестното. И както има хора, използващи астрологичното знание, без да се интересуват защо то работи, така има и хора, които го отхвърлят заради неспособноста им да открият законите, поради които астрологията действа. Разбирам техния суеверен страх и тяхната реакция и знам, че не мога да им бъда полезна. Но да бъдем оптимисти. Ще открием защо астрологичното знание работи и хороскопът има такава власт над човека, когато Земята стане част от Разумната Вселенска общност. Засега ни стига, че то действа и практичните хора го използват, за да успяват.

Завършвам с цитат от статията, а вие изберете дали скептичното отрицание или практичният оптимизъм ще е ваш водач в житейските дебри.

“Без астролози... часовете биха се объркали безкрайно... Който иска да живее щастливо, да не се заселва в място без тълкуватели на звездите, ...защото астрологът е окото на страната. Където живее астролог, не стават нещастия...” Тези думи на Вараха Михира, казани около 550 г. сл. Хр., са валидни в Индия и до днес.”

Питагор - основоположникът на Питагорейския съюз, е един от най-оригиналните представители на научната и философска мисъл на античния свят, смятан до времето на Херодот за най-великия мислител сред елините.

Питагор е роден на остров Самос през 580 г. пр. н. е.

Снимка: Светлана Тилкова - Алена

По време на 60-ата олимпиада Питагор напуска родното си място. Живее в Египет около 20 години, където работи сред съсловието на жреците. Пленен от персийския владетел Камбиз, е откаран във Вавилон, където прекарва около 12 години. Усвоява източната култура - аритметиката на финикийците, астрологията и астрономията на халдейците. Впоследствие се преселва в Южна Италия. Установява се в ахейската колония Кротон, където основава своя съюз. По времето на метеж напуска Кротон и умира в Метапонт или е убит със свои ученици от граждани на Сиракуза.

Неговият съюз наброява над 200 мъже и около 20 жени. Те са приемани след три години проверочен срок.

Научната дейност на питагорейците се съсредоточава в три основни области - математика, астрономия и теория на музиката. Като питагорейци се основават на категоричното признаване на определящата и доминираща роля на математиката. Математическият подход се прилага като всеобщ и абсолютно необходим за всички клонове на научното познание.

В питагорейството се предлага следната идея за десетте двойки противоположности: пределно-безпределно, нечетно-четно, едно-много, дясно-ляво, мъжко-женско, покой-движение, право-криво, светло-тъмно, добро-лошо и четириъгълно-разностранно.

След изчезването на движението питагореизъм то отново се появява под формата на религиозно-мистично учение през 1-2 век пр.н.е. и се смята, че е оказало влияние на възникналото по-късно християнство.

За Питагор тялото е временна тъмница за душата. Питагор и учениците му от Питагорейската школа въвеждат термина “философия” като любов към мъдростта и копнеж за постигане на истината.