Четох в списанието, че съветваш тези читатели, които са получили подарък часовник, да го изхвърлят, защото подаряващият и човекът, на когото се подарява, рано или късно ще си развалят отношенията. Тогава се сетих, че моят мъж също ми подари часовник. Тъй като сме родени с два дни разлика, преди три години решихме да си разменим подаръци за рождените дни. Аз си избрах часовник и той го плати, той си избра mp3 и аз я платих. Така двамата вече имахме подаръци.

Часовникът много ми хареса и е като бижу, но ако се налага, ще го изхвърля, защото много обичам моето другарче и любовта и хармонията между нас са по-важни от един часовник.

Алена: Наистина в почти 100% от случаите съветвам подарен часовник да се изхвърля, защото задължително разваля отношенията между купилия и получилия подаръка. Все пак има изключения. Едното е, когато родител подарява на детето си часовник, но детето все още не е навършило 18 години и не е излязло от полевите структури на родителите си. Друго изключение е точно твоят случай. Не е необходимо да изхвърляш часовника, подарен ти от твоя съпруг, защото ти си го избрала, а той го е платил, както сте постъпили и с неговия подарък. От писмото ти, в което пишеш „моят мъж“, не ми става ясно дали сте били семейни в смисъл на съпрузи. Ако сте били семейни и сте били двамата, когато сте правили покупките, се приема, че парите са дадени от семейството. Дадени са общи семейни пари, което всъщност е и изключение от правилото и часовникът може да не бъде изхвърлен. Все пак бих посъветвала да прибереш часовника при бижутата си и да го носиш по-рядко.

Повод за притеснения в твоя случай няма, особено ако парите ви са били вече общи и е без значение от кой джоб се вадят, за да се платят подаръците.

Тук е редно да напишем и втората възможност. Ако сте купили подаръците едновременно, но все още не сте били официално семейство, тогава без никакво съмнение часовникът трябва да бъде изхвърлен.